Comisarul-șef Cătălin Mihai, șef Serviciu Pregătire Profesională, a subliniat importanța structurii care antrenează în mod permanent polițiștii Capitalei și nu numai.
Comisarul-șef Cătălin Mihai este din nou invitatul special al Laurei Duță, pe platoul DC News, în cadrul emisiunii „Culisele Justiției”, acolo unde ne-a prezentat toate detaliile pregătirii polițiștilor.
Cei care abia termină școlile responsabile pentru prima etapă a pregătirii viitorilor oameni ai legii trebuie să se aștepte la cursuri profesionale continue în cadrul Serviciului de Pregătire Profesională, al cărei coordonator este comisarul-șef Cătălin Mihai - fiind o structură nou înființată acum 2 ani.
„Cred că experiența colegilor mei din teren a dus la o pregătire complexă a celor care urmează cursurile Serviciului de Pregătire Profesională. Majoritatea colegilor mei, pentru că am noroc de o echipă foarte bună, sunt polițiști care în domeniile lor sunt campioni. Avem niște competiții în cadrul structurilor de intervenție specială (SRI, armată, Jandarmerie, Poliție), iar aceștia sunt campioni. Latura practică e foarte importantă în Poliție.
În cadrul Serviciului nostru sunt mai multe forme de pregătire. Cea mai bine structurată e sub forma unui curs de 5 zile care cuprinde toate aspectele și formele de pregătire pe care le cuprindem. Sunt cele 4 paliere: pregătire fizică și autoapărare, tragem și cu armamentul din dotare, tactică polițienească și segmentul auto. Partea fizică este prinsă în partea de pregătire fizică și autoapărare.”, a spus comisarul-șef Cătălin Mihai, șef Serviciu Pregătire Profesională.
După ce termină școlile de profil, tinerii pot opta pentru structurile către care consideră că au o înclinație anume. Întrebat dacă fac pregătiri și cu elevii din instituțiile de învățământ, Comisarul-șef Cătălin Mihai a spus:
„Elevii, după ce intră la școli de poliție, vin în partea de practică din structurile poliției Capitalei. Noi îi preluăm într-un modul de pregătire tot de 5 zile, iar după absolvirea școlii iar intră într-un modul de pregătire cu persoane cu experiență din mai multe domenii din structurile Poliției. Mizăm foarte mult pe pregătirea polițiștilor.
Elevii și cei care termină școala sunt prioritari, după ei urmând polițiștii care sunt de mai mult timp în Poliție.
Copiii, după ce termină școala de poliție, sunt repartizați. Contează ce vor și ei.”, a răspuns comisarul-șef Cătălin Mihai.
Realizatoarea emisiunii i-a mai pus în vedere specialistului dacă sunt refuzați tinerii polițiști care nu par a fi potriviți pentru anumite structuri, dând ca exemplu un băiat mai slab și aparent firav care dorește să facă parte din structurile de intervenție specială.
„Mai firav nu are cum să fie. Nivelul de pregătire pentru forțele de intervenție e foarte înalt. Standardul acolo e al unor polițiști care au o pregătire sportivă, care au făcut sporturi de performanță. Avem și polițiști foști campioni mondiali la diverse sporturi. Deci nivelul e foarte ridicat. Acolo, fiind foarte multe discipline și polițiști care practică diferite tipuri de arte marțiale, se și completează. Forma de selecție la acest capitol e riguroasă. Și acum, nu orice sportiv poate veni. Selecția e dată pe baza unor probe sportive cu un nivel ridicat de exigență, există și o probă sub formă de sparing. Trebuie să arăți că știi ceva sau că ai abilități pentru această linie de muncă. Selecția se face foarte bine, iar acel polițist slab... majoritatea se sperie, mulți sunt care doresc să intre la trupele de intervenții speciale. Odată ajunși în contact cu colegii mei, singuri își declară abandonul. Au fost și polițiști ambițioși. Era un băiat de la Brigada Rutieră care și-a dorit atât de mult să intre încât s-a pregătit timp de un an continuu. Până la urmă a reușit, acum este polițist la intervenții speciale.”, a încheiat comisarul-șef Cătălin Mihai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu