Consiliul Concurenţei vine cu informaţii despre vaccinul antigripal comercializat în acest sezon.
Consiliul Concurenţei: anul acesta s-au comercializat cu 50% mai multe vaccinuri gripale decât în 2019. Cererea de vaccin gripal a crescut foarte mult în acest an faţă de cel trecut, ceea ce a condus la o majorare cu aproximativ 50% a numărului de doze comercializate atât prin Programul Naţional de Sănătate, cât şi pe piaţa liberă, arată o analiză a Consiliului Concurenţei.
Astfel, în perioada august - octombrie 2020, s-au comercializat aproximativ 1,1 milioane doze de vaccin gripal, din care 75% au fost distribuite prin Programul Naţional de Sănătate, diferenţa fiind vândută pe piaţa liberă, prin farmacii. Comparativ, în aceeaşi perioadă a anului trecut, s-au vândut 736.560 doze de vaccinuri gripale, procentul distribuit prin Programul Naţional de Sănătate fiind tot de 75%.
În România, sunt autorizate pentru a fi puse pe piaţă trei vaccinuri gripale: Vaxigrip, Influvac, disponibile sub formă de seringă preumplută, şi Fluenz, sub formă de spray sau aplicator nazal.
Deşi toate cele trei vaccinuri vizează aceleaşi tulpini de virus, Vaxigrip şi Influvac au o Denumire Comercială Internaţională (DCI) comună - vaccin gripal inactivat, iar Fluenz are o DCI distinctă, respectiv vaccin gripal viu atenuat.
Vaccinurile gripale sunt incluse în Programul Naţional de Vaccinare şi se distribuie prin intermediul medicilor de familie pentru a fi vaccinate gratuit persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi gravidele, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Astfel, Ministerul Sănătăţii a încheiat, anul trecut, un Acord cadru de achiziţionare de vaccin gripal inactivat (Vaxigrip/Influvac) pentru o perioadă de 4 ani.
Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, pentru sezonul 2020-2021, s-au achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă faţă de anul trecut, din care 330 000 doze s-au distribuit în luna septembrie şi 500.000 în octombrie. Ministerul Sănătăţii a mai anunţat că 930.000 doze de vaccin gripal vor ajunge, în perioada următoare, la direcţiile de sănătate publică şi mai apoi în cabinetele medicilor de familie, ultima tranşă urmând să fie livrată la începutul lunii decembrie.
Astfel, în anul 2020, au fost comercializate prin farmacii cu 33,11% mai multe vaccinuri inactivate faţă de anul precedent, respectiv 193.231 în anul 2020 faţă de 145.162 în anul 2019. De asemenea, în anul 2020, au fost achiziţionate cu peste 1.600% mai multe vaccinuri gripale vii atenuate, prin raportare la anul 2019, respectiv de la 1.668 vaccinuri în 2019 la aproximativ 30.000 vaccinuri în 2020.
Preţurile vaccinurilor gripale comercializate prin farmacii s-au menţinut la acelaşi nivel faţă de anul trecut. Astfel, preţurile maxime reglementate (conform CANAMED[1]) sunt între 51 şi 60 lei pentru o doză de vaccin gripal inactivat şi 130 lei pentru un pulverizator sau 1.060 lei pentru 10 aplicatoare de vaccin gripal viu atenuat.
Vaccinurile gripale fac parte din categoria mai largă a vaccinurilor sezoniere, diferite de vaccinurile pandemice, şi protejează împotriva viruşilor gripali care circulă în mod curent. În perioada februarie-martie a fiecărui an, OMS publică recomandări cu privire la componenţa vaccinurilor gripale aferente sezonului următor, pe baza prognozelor referitoare la contextul epidemiologic, informează Consiliul Concurenţei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu