Consiliul General al Capitalei a aprobat, luni, organizarea unui referendum local pe 24 noiembrie, în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Ce se întâmplă dacă nu răspundem la toate cele trei întrebări ale referendumului?
Bucureștenii vor fi invitați să răspundă la trei întrebări. Primele două, propuse de primarul general Nicușor Dan, se referă la modul de repartizare a fondurilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector, precum și la eliberarea autorizațiilor de construire în București. Referendumul va permite cetățenilor să răspundă prin „DA” sau „NU” la aceste trei întrebări.
1. ”Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”
2. ”Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”.
De asemenea, Consilierii PSD au propus pentru referendum încă o întrebare cu privire la educația pentru sănătate, consumul de droguri în școlile din Capitală.
3. ”Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”.
La această întrebare ne-a răspuns fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, care a declarat că voturile exprimate într-un referendum sau scrutin cu multiple întrebări ar trebui considerate valabile chiar dacă alegătorii nu răspund la toate întrebările.
Potrivit acestuia, dacă un cetățean votează doar la una sau două dintre cele trei întrebări, votul NU ar trebui anulat.
"Votul ar trebui considerat valabil. La două dintre întrebări se pune vot bun, iar la a treia nu. În mod normal așa ar trebui să se procedeze - dacă sunt trei întrebări pe un vot, nu poate fi anulat dacă eu sunt de acord numai cu una sau două, nu cu toate trei. Comisia poate număra voturile pentru fiecare întrebare în parte, deci nu ar trebui să fie probleme în acest sens", ne-a spus Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu