Unul dintre remediile populare despre care auzim adesea, în întreaga lume, este că apa sărată pe care o găsim în mare este deosebit de benefică atunci când vine vorba de tratarea unei răni în procesul de vindecare. Cu toate acestea, se cunosc puține lucruri despre efectele și procesul prin care trece pielea rănită atunci când intră în contact cu apa de mare.
Apa de mare sărată are proprietăți dezinfectante și poate ajuta la curățarea rănii prin îndepărtarea unor bacterii. Menținând rana curată, riscul de infecție este redus.
Salinitatea apei poate provoca o senzație de usturime sau de arsură din cauza expunerii terminațiilor nervoase din rană. Sarea poate ajuta, de asemenea, în procesul de curățare.
Deși apa sărată din mare poate avea proprietăți dezinfectante, nu este sterilă, așa că poate conține bacterii și microorganisme care pot agrava starea rănii.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), „apa de mare și apa sărată pot conține microorganisme care pot fi patogene, inclusiv bacterii, protozoare și viruși”. Aceste microorganisme pot pătrunde în rană și pot provoca infecții secundare dacă rana nu este protejată corespunzător.
Apa sărată poate provoca inflamații și iritații la nivelul pielii din jur și a rănii în sine. Acest risc este evident potrivit unui studiu realizat în China, care arată că salinitatea poate provoca mâncărime și roșeață, în special la rănile mai sensibile sau recente. În plus, dacă o persoană intră în apa mării, acest lucru poate întârzia procesul de vindecare al rănii.
Decizia de a intra în mare cu o rană deschisă trebuie luată cu prudență și evaluată în funcție de natura și gravitatea rănii. Dacă aveți o rană și decideți, totuși, să intrați în apă, este important să protejați și să îngrijiți în mod corespunzător rana, informează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu