Consumul de apă, deşi benefic pentru organism, poate avea şi efecte nedorite, dacă este excesiv.
Regula celor 2 litri de apă băuţi zilnic nu se aplică tuturor. Fiecare trebuie să se hidrateze atât cât să se simtă bine. Fiecare este unic, aşa că trebuie să-şi asculte corpul şi să-i ofere ceea ce îi cere. Pentru că, deşi este vitală, prea multă apă nu e bună.
Simptomele unei suprahidratări uşoare includ dureri de cap, greaţă sau vărsături sau chiar o stare de confuzie. Prea multă apă diluează cantitatea de sare şi electroliţi din organism, iar acest lucru duce la dezechilibre. În cazuri extreme, unii oameni pot dezvolta hiponatremie. În acest caz, simptomele includ slăbiciune musculară, crampe, spasme, convulsii sau pierderea cunoştinţei şi comă.
Pentru a inversa suprahidratarea, se pot administra electroliţi şi sodiu. În majoritatea cazurilor, însă, prevenţia este cheia. Apa nu trebuie băută atunci când îţi aduci aminte, mai ales dacă încerci să compensezi seara pentru tot restul zilei. Apa trebuie băută la temperatura camerei, nu foarte rece, în cantităţi mici şi pe parcursul întregii zile. De asemenea, apa se bea între mese, nu în timpul mesei, pentru că ea diluează sucurile gastrice şi încetineşte, astfel, digestia, scrie clickpentrufemei.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News