Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, diagnosticate cu prediabet, au observat îmbunătățiri în sănătate după ce au consumat săptămânal 200 de grame de sardine din conservă. Acest lucru a contribuit la încetinirea evoluției bolii, datorită conținutului bogat în acizi grași omega-3 și nutrienți esențiali.
Odată cu venirea toamnei oamenii uită de sardine. Chiar și atunci când sunt consumate din conservă, acestea rămân o sursă importantă de vitamine (B12, A, D) și calciu, printre alți nutrienți, beneficii la care se adaugă un altul recent confirmat: previn apariția diabetului de tip 2.
Un studiu condus de Spitalul Clinic din Barcelona a introdus în dieta pacienților cu vârsta peste 65 de ani și prediabet (nivele de glucoză între 100-124 mg/dl) două cutii de sardine în ulei de măsline pe săptămână. După monitorizarea unui grup care a urmat această dietă și a altuia care nu a făcut-o, rezultatele au confirmat că consumul le-a oferit protecție împotriva dezvoltării bolii.
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @azerbaijan_stockers
Cheia se găsește în cantitățile semnificative de vitamine B12, A și D, seleniu, iod, fosfor și taurină. Desigur, nu trebuie neglijați acizii grași omega-3, puternici protectori ai sistemului cardiovascular. De fapt, sardina se află printre cei mai grași pești albaștri, alături de somon și macrou. Acest lucru contribuie la menținerea unor niveluri adecvate de colesterol.
Calciul este un alt nutrient fundamental, de aceea recomandarea medicală în studiul menționat a fost consumul fiecărei sardine cu tot cu schelet, unde se găsește acest nutrient.
Studiul a presupus consumul a 200 de grame de sardine în conservă pe săptămână, aproximativ două unități, luând în considerare că fiecare conservă cântărește în jur de 120 de grame și conține în medie între 12 și 15 bucăți. Efectul inhibitor asupra diabetului a fost completat de alte beneficii: pacienții și-au crescut nivelurile de colesterol bun (HDL) și ale hormonilor legați de metabolismul glucozei, și au redus trigliceridele și tensiunea arterială.
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @8photo
Chiar dacă sardinele proaspete se pot găsi pe tot parcursul anului, între lunile iulie și noiembrie sunt mai abundente, având calități organoleptice superioare și un conținut mai mare de grăsime, conform Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației. Partea bună a versiunii lor în conservă constă în comoditatea de a evita prepararea, în timp ce este și accesibilă, economică și ușor de găsit în supermarket.
Ambalarea în conservă permite sardinelor să-și păstreze o parte importantă din nutrienții lor. Materialul folosit este de obicei aluminiu, cu toate acestea, s-a atras atenția asupra riscului ca acestea să fie acoperite cu bisfenol A, o substanță considerată nocivă pentru sănătate, deoarece poate crește riscul de a suferi de afecțiuni precum disfuncția sexuală, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News