Ce se întâmplă dacă este încălcat spațiul aerian din nordul Dobrogei. Purtător de cuvânt al MApN: Regulile sunt foarte clare!

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Generalul Constantin Spînu, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a vorbit despre restricțiile de zbor în spațiul aerian din zona de nord a Dobrogei.

Astăzi, 14 septembrie, Ministerul Apărării Naţionale a anunțat că au fost impuse restricții de zbor în spațiul aerian din zona de nord a Dobrogei. Purtătorul de cuvânt al MApN a vorbit despre acest subiect. 

„Ce se întâmplă concret în situația în care un obiect care zboară încalcă aceste restricții? Ce se întâmplă cu acel obiect?”, a întrebat Răzvan Dumitrescu.

„Nu doar în relație cu această zonă de restricții, ci în relație cu întreg spațiul aerian al României. România este o țară la pace, este o țară în care funcționează cadrul normativ internațional, cel național fiind aliniat cu cel internațional. Avem structura de Poliție Aeriană care asigură reacția statului român împotriva oricărei aeronave care dorește, care utilizează, care are intenția de a utiliza spațiul aerian național în mod neautorizat.

Deci sunt regulile care sunt stabilite pe timp de pace, valabile în toate țările lumii.”, a spus Constantin Spînu.

Legea permite executarea focului asupra țintei

„În situația în care un obiect identificat radar pătrunde și nu răspunde la somație, la interpelare. Ce se întâmplă cu el? Poate fi doborât?”, a întrebat Răzvan Dumitrescu.

„Da. Regulile sunt foarte clare, sunt foarte strict controlate, sunt filtre care sunt puse, sunt măsuri care se adoptă gradual astfel încât să ne asigurăm că pe timp de pace regimul aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian este respectat.

Sunt foarte multe situații, în toată lumea, în care aeronavele care evoluează în spațiul aerian au defecțiuni și nu pot comunica în niciun fel cu autoritățile de control de la sol, de aceea sunt stabilite aceste filtre, însă, sigur, în cazul ipotetic în care toate filtrele se confirmă, legea permite, ca ultimă măsură, angajarea și executarea focului asupra acestei ținte.”, a spus Constantin Spînu la Antena3 CNN.

Spațiul aerian românesc, închis în nordul Dobrogei

„Începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m.

Notificarea privind suplimentarea restricțiilor de zbor – de tip NOTAM (Notice to Airmen) a fost transmisă pe canalele oficiale de comunicare de către autoritățile aeronautice competente civile și militare.

În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență).

Restricții de zbor în spațiul aerian limitrof întregii granițe cu Ucraina au fost impuse încă din luna mai 2022, după declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m.

Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian.

Menționăm că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel