Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat

Guma de mestecat înghiţită se elimină în mod natural / Foto: Pxhere
Guma de mestecat înghiţită se elimină în mod natural / Foto: Pxhere

Am auzit cu toții când eram copii: dacă înghiți guma de mestecat, e nenorocire! "O să ţi se lipească de stomac şi va rămâne acolo 7 ani!" Nimic adevărat! Ce-i drept, guma de mestecat este indigestă, adică nu se digeră, dar asta nu împiedică organismul să o elimine în mod natural în cel mult două zile.

"Ai grijă cu guma! Să n-o înghiţi! O să te doară burta! O să vomiţi! O să trăieşti cu ea lipită de stomac şapte ani de zile!" - sunt doar câteva din absurdităţile care ne-au trecut pe lângă urechi în copilărie. Culmea, credeam în ele atât de tare când eram mici încât aveam grijă mereu cum ne mestecam caramelele, guma şi jeleurile. Astăzi ştim cu toţii că sunt doar afirmații false, menite să sperie copiii și să-i dezvețe de tentația de a înghiți guma și nimic mai mult. Guma de mestecat nu se va lipi niciodată de pereţii stomacului. Medicii gastroenterologi confirmă că endoscopiile și colonoscopiile nu detectează niciodată în stomac sau intestine gumă de mestecat mai veche de 10 zile.

Ce se întâmplă, de fapt, când înghițim accidental guma de mestecat?

Guma de mestecat este indigestă. Ingredientele din care este făcută (de regulă, la bază se află rășină sintetică) nu pot fi digerate de enzimele gastrice, însă guma de mestecat va „traversa” sistemul digestiv și va fi eliminată din organism prin defecare. De obicei, guma de mestecat este eliminată după aproximativ două zile. Același lucru se întâmplă, de fapt și cu alte obiecte sau materiale de mici dimensiuni pe care le înghițim accidental.

În cazuri foarte rare, în care se înghite o cantitate mare de gumă într-un timp scurt, se poate produce balonarea sau, mai rău, blocarea sistemului digestiv, mai ales dacă odată cu guma s-au înghițit și alte materiale ce nu pot fi digerate (de exemplu, coji de semințe sau de nuci). Aceste incidente se pot produce mai ales în cazul copiilor mici, cu vârsta sub cinci ani. O soluție precaută este să nu le oferiți acces la guma de mestecat până la această vârstă. Așadar, o bucățică de gumă de mestecat înghițită nu va cauza nicio traumă serioasă, însă cu toate acestea, nu stric să fiţi precaut şi să mestecaţi cu grijă orice aliment, nu doar guma. Mai trebuie ştiut că mestecatul gumei poate să ducă la o întărire a maxilarului, dar poate să declanşeze exces de secreţie gastrică şi astfel să apară o patologie digestivă.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel