Ce se întâmplă dacă magazinul refuză să îți returneze garanția de 50 de bani pentru PET-uri

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol ce se întâmplă dacă magazinul refuză să îți returneze garanția de 50 de bani pentru PET-uri.

Se pare că deși magazinele sunt obligate să returneze oamenilor garanția de 50 de bani pentru PET-uri, multe refuză să facă acest lucru. În acest context, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, avertizează că operatorii economici care nu vor să returneze garanţia pentru ambalaje pot fi sancţionaţi cu amenzi de până la 50.000 de lei.

VEZI ȘI: Ce trebuie să faci dacă PET-urile nu sunt acceptate pentru reciclare deoarece etichetele sunt deteriorate

"Oamenii trebuie să cunoască faptul că au acest drept, de a li se rambursa garanţia şi, în momentul în care sunt refuzaţi de către comercianţi în ceea ce priveşte rambursarea acestei garanţii, pot sesiza Garda de Mediu în scris sau telefonic ori pe pagina de Facebook a comisariatelor Gărzii de Mediu. Cuantumul sancţiunii pentru astfel de situaţii este de până la 50.000 lei. Eu am transmis colegilor mei că astfel de situaţii trebuie tratate cu toată fermitatea, pentru a descuraja un astfel de comportament în viitor.

Unde ajung PET-urile refuzate de magazine

Oamenii, dacă sunt refuzaţi o dată, de două sau trei ori s-ar putea să arunce ambalajele pur şi simplu, aşa cum se întâmpla înainte, la pubelă, înţelegând că sunt păgubiţi cu cei 50 de bani. Astfel, acele PET-uri, în loc să ajungă în fabricile de reciclare, vor ajunge, în cel mai bun caz, pe gropile de gunoi", a declarat Mircea Fechet, potrivit Agerpres.

VEZI ȘI: Cât câștigă, zilnic, un bărbat din Iași care adună PET-uri din oraș. "La final de zi, poți face multe cu banii strânși"

Se pare că în țară, mai ales în mediul rural, sunt foarte multe astfel de situaţii.

"În ultimele săptămâni, am călătorit foarte mult, cu precădere în judeţul Bacău, şi am vizitat foarte multe magazine, mai ales din mediul rural. Am constatat că, dincolo de lipsa de informare şi bună credinţă a unor astfel de comercianţi, sunt foarte multe situaţii în care magazinul refuză să plătească garanţia cetăţenilor", a mai spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel