Ce se întâmplă dacă mănânci câte un măr în fiecare zi. Efectul surprinzător pe care îl are asupra creierului

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @azerbaijan_stockers
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @azerbaijan_stockers

Includerea merelor în alimentație este o idee bună. Sunt delicioase și nutritive și, în plus, aduc câteva beneficii pentru sănătate, pe care sigur nu toată lumea le cunoaște, cum ar fi cele pentru creier.

Fructele sunt esențiale într-o alimentație sănătoasă și variată, aduc numeroase beneficii pentru sănătate, vitamine, minerale și, de asemenea, fibre, motiv pentru care este întotdeauna recomandat să le consumăm în forma lor cât mai naturală. În țara noastră există fructe de tot felul, mai dulci sau mai acre, hidratante și răcoritoare; unele sunt ideale după antrenament, altele sunt perfecte pentru a le consuma în timpul zilei, când nu suntem acasă, așa că rar se întâmplă să nu găsim vreun fruct care să fie pe gustul nostru.

Deși sunt recoltate între august și octombrie, merele se găsesc pe piață pe tot parcursul anului, poate de aceea sunt eclipsate de alte fructe care sunt disponibile doar la sfârșitul verii sau care ating apogeul în toamnă, ceea ce face ca merele să nu primească recunoașterea pe care o merită. Ușor de transportat, aduc aceleași beneficii ca alte fructe și, în plus, sunt sățioase, fără a mai menționa efectele benefice asupra creierului.

Efectul asupra creierului

Deși se consideră că toate fructele sunt sănătoase, nu toate au aceleași beneficii pentru sănătate, iar în acest sens, merele au devenit unele dintre cele care nu trebuie să lipsească din dieta noastră, datorită tuturor beneficiilor pe care le aduc celor care le consumă. Includerea unui măr în rutina alimentară poate aduce mari avantaje datorită cantității mari de fibre pe care le conține, printre altele.

Nutriționista Emily Hammon afirmă că unul dintre numeroasele beneficii pe care le are consumul regulat de mere pentru sănătate este și unul dintre cele mai puțin cunoscute pentru majoritatea oamenilor, care nu sunt conștienți de cum consumul unui măr pe zi poate favoriza sănătatea creierului, ceva ce este atribuit parțial quercetinei pe care o conțin merele. „Quercetina protejează celulele cerebrale și scade riscul de deteriorare cognitivă asociată cu îmbătrânirea”, explică expertul în nutriție. „Poți lua o măsură proactivă pentru a sprijini sănătatea creierului, incluzând merele în dieta ta.”

Quercetina are efecte antioxidante și antiinflamatorii și poate ajuta la prevenirea și tratarea bolilor cronice. Aceasta are numeroase efecte pozitive, îmbunătățește funcția imunitară și previne bolile cardiovasculare, fiind de asemenea utilă pentru ameliorarea simptomelor alergiilor sezoniere.

2. Sursa foto... (mere-red-apple-basket_60402900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/,  @lifeforstock

Alte beneficii ale merelor

Pe lângă protejarea creierului, merele s-au dovedit benefice pentru multe alte aspecte ale sănătății. De exemplu, datorită cantităților mari de carotenoide și flavonoide, întăresc sistemul imunitar. Diferitele tipuri de fibre din mere ajută la rezolvarea problemelor intestinale și a durerilor de stomac, iar polifenolii lor contribuie la prevenirea și controlul diabetului de tip 2.

Datorită pectinei, scade absorbția grăsimilor, protejând astfel împotriva bolilor cardiovasculare. Merele ajută, de asemenea, la prevenirea cariilor dentare, deoarece stimulează producția de salivă, ceea ce reduce proliferarea bacteriilor în cavitatea bucală.

Desigur, consumul de mere nu face minuni și nu previne îmbolnăvirea, dar ne poate ajuta să avem mai multă grijă de sănătate, atâta timp cât sunt consumate în cadrul unei diete variate. În plus, în anumite cazuri, consumul nu este recomandat, cum ar fi în cazul celor mai acre și al persoanelor cu probleme gastrointestinale sau ulcere, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel