Ce se întâmplă dacă mănânci ghimbir timp de două săptămâni. Explicația unui medic gastroenterolog

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Folosit ca și condiment în preparate sau ingredient în sucuri și smoothie-uri, ghimbirul poate aduce diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi prevenirea inflamațiilor sau a nivelurilor de „colesterol rău”.

Ghimbirul a trecut de la a fi un condiment exotic folosit în preparatele din gastronomia orientală la un posibil aliat pentru diverse patologii. Tulpina sa caracteristică, subterană, este un rizom orizontal care atrage interesul comunității științifice datorită proprietăților sale diverse, multe dintre ele necunoscute, așa cum subliniază gastroenterologul Saurabh Sethi pe canalul său de TikTok. Sethi susține că efectele sale pot fi resimțite dacă este introdus în dieta zilnică timp de 15 zile.

Medicina populară cunoaște de mult timp calitățile ghimbirului. Dioscorides, un celebru farmacolog din Antichitate (sec. I d.Hr.), l-a menționat deja în lucrarea sa De Materia Medica, manualul de farmacopee de referință în Evul Mediu. Hildegard de Bingen, o abatesă benedictină din sec. XII, a vorbit, de asemenea, despre efectele sale în ierbarul său medieval, specificând proprietățile acestuia pentru diverse afecțiuni stomacale și intestinale.

Preluând legătura de la acești primi cercetători, profesioniștii din domeniul sănătății folosesc în prezent rețelele sociale pentru a amplifica mesajul. Pe canalul său de TikTok, Saurabh Sethi pune accentul pe trei proprietăți de interes pentru o parte semnificativă a populației, deoarece afectează patologii foarte prevalente: inflamațiile, colesterolul și problemele circulatorii. Folosirea ghimbirului în preparate sau ca ingredient în sucuri și smoothie-uri, testul de două săptămâni nu reprezintă o provocare dificilă.

2. Sursa foto... (fresh-ginger-ghimbir_85814800.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jcomp

Gingerolul, un puternic antiinflamator

Este principalul compus bioactiv al ghimbirului proaspăt și se remarcă prin puternicele sale calități antiinflamatorii, așa cum subliniază acest gastroenterolog pe canalul său de TikTok. Proba acestui lucru este interesul comunității științifice față de această activitate, demonstrându-se eficiența sa în experimentele pe animale pentru studiul artritei reumatoide, precum și în studii in vitro pentru a observa efectul asupra tumorilor de intestin sau pancreas, cu rezultate pozitive.

Ca antiinflamator, Sethi subliniază că este importantă acțiunea sa asupra motilității gastrice: previne greața și vărsăturile, crește forța contracției miocardului și stimulează secreția de salivă și sucuri gastrice. Prin urmare, asigură o dezvoltare optimă a proceselor digestive.

Un aliat împotriva colesterolului

Gastroenterologul subliniază și proprietățile acestui rizom asupra colesterolului „rău”. În ce măsură poate ajuta? Expertul susține că a-l consuma de două ori pe săptămână ajută la scăderea nivelurilor de LDL, adică a lipoproteinelor de densitate mică. Aceste substanțe sunt un factor de risc cardiovascular, deoarece, combinându-se cu grăsimi și alte substanțe, pot să se acumuleze pe pereții arteriali, ducând la ateroscleroză.

Și aici nu se opresc proprietățile ghimbirului. Sethi subliniază puterea sa anticoagulantă și, totodată, antioxidantă. Aceasta din urmă se explică prin conținutul său de compuși vegetali secundari similari cu acidul acetilsalicilic, prevenind sau întârziind deteriorarea celulelor. În plus, stimulează receptorii serotoninei, așa-numitul hormon al fericirii, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel