Află în articol ce se întâmplă dacă mănânci prea multe ouă.
În perioada sărbătorilor de Paște obișnuim să mâncăm mai multe ouă fierte decât în restul perioadei anului, iar mulți dintre noi ne întrebăm dacă nu cumva prea multe ouă ar putea dăuna sănătății noastre, mai ales că avem pe masă și drob cu ouă sau alte salate și preparate tradiționale care conțin acest aliment.
Există o mulțime de avertismente care ne spun că ouăle ne-ar putea provoca probleme grave de sănătate, indiferent de modul în care le mâncăm. Probabil fiecare dintre noi știe că printre cele mai periculoase lucruri este creșterea colesterolului la un nivel nesănătos. Cu toate acestea, trebuie să știi că ceea ce contează cu adevărat este numărul de ouă pe care le consumi. Heather Hanks, medic nutriționist, spune: "În general, ouăle sunt un aliment foarte sănătos care poate fi încorporat într-o dietă zilnică... cu toate acestea, să mănânci prea mult din orice este un lucru rău, iar asta include ouăle"
Cantitatea potrivită de ouă este chiar indicată și, de fapt, există dovezi care arată că atunci când sunt consumate moderat, ouăle ar putea fi de fapt de ajutor cu colesterolul. Dar, am vrut să explorăm cât de periculos poate fi să mănânci prea multe.
Nu este un mit. Un singur ou mare conține 186 de miligrame de colesterol, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din aportul recomandat, de aproximativ 300 de miligrame. După cum știm cu toții, ouăle se consumă cel mai bine în perechi. După cum spunea Kieran Knight, antrenor de fitness și scriitor, "ți-ai depăși cu mult bugetul de colesterol dacă ai mânca două ouă la micul dejun în fiecare dimineață", scrie eatthis.com.
Colesterolul rău provoacă adesea riscuri legate de bolile de inimă, iar în cazul ouălor, nu este diferit. Dr. Rashmi Byakodi explică că atunci când vine vorba de îngrijirea inimii tale, este mai mult vorba despre gălbenușul de ou decât despre orice altceva.
"Pacienții cu risc de boli cardiovasculare ar trebui să-și limiteze aportul de gălbenuș de ou. În general, medicii recomandă oprirea consumului de gălbenușuri de ou după un accident vascular cerebral sau infarct miocardic", a sfătuit ea.
Dr. Byakodi a continuat să facă referire la câteva studii care arată că ouăle ar putea crește riscul de boli cardiovasculare. Într-unul, s-a demonstrat că fosfatidilcolina alimentară, care provine din ouă, are efecte negative asupra inimii. Iar în altul, consumul mai mare de colesterol alimentar sau de ouă a fost legat de un risc mai mare de boli cardiovasculare și mortalitate.
Ca și în cazul multor alimente, este foarte posibil să exagerați cu consumul de ouă și să ajungeți să aveți nevoie urgentă de o pauză de odihnă, în timp ce stomacul se învârte. Heather Hanks a explicat că excesul de ouă "poate provoca tulburări digestive, cum ar fi balonare, gaze sau dureri abdominale".
Ouăle sunt grase - o grăsime naturală, da, dar totuși grăsime. Mai ales atunci când exagerați, grăsimile din ouă pot avea un efect foarte real asupra zahărului din sânge. Ele pot crește rezistența la insulină, ceea ce înseamnă că zahărul din sângele tău nu este folosit pentru energie așa cum ar trebui să fie.
Ca rezultat, pancreasul va produce mai multă insulină și nivelul zahărului din sânge va crește. După cum a spus nutriționistul Elliot Reimers, "dacă aveți deja o afecțiune cardiovasculară sau diabet de tip 2, cel mai bine este să reduceți consumul de ouă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News