Semințele de floarea-soarelui au proprietăți nutritive benefice pentru organism. Totuși, orice aliment consumat în exces nu este sănătos, cu atât mai puțin dacă este sărat.
Trec anii și obiceiurile gastronomice se schimbă, dar oamenilor încă le place să mănânce semințe de floarea-soarelui. Acestea sunt benefice deoarece au proprietăți nutritive care aduc beneficii organismului.
Semințele sunt considerate un aliment foarte nutritiv datorită conținutului de colină, acizi fenolici și flavonoide. De asemenea, furnizează vitaminele B și E, precum și aminoacizi esențiali care contribuie la menținerea structurii părului.
Conțin fier, potasiu, seleniu, iod, magneziu și zinc. Datorită acestor elemente, semințele combat tensiunea arterială ridicată și au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene și antivirale.
Semințele de floarea-soarelui sunt genul de gustare pe care începi să o mănânci și nu te oprești până nu se termină. Dar, având în vedere lista lungă de beneficii, care este problema consumului excesiv de semințe?
Ca orice aliment, chiar dacă are proprietăți sănătoase, consumul excesiv de semințe nu este benefic. În primul rând, semințele au un conținut ridicat de grăsimi, oferind aproximativ 200 de kilocalorii la un pumn de 35 de grame, conform Fundației Spaniole de Nutriție.
De asemenea, deși în această porție predomină grăsimile nesaturate, există și o cantitate de grăsimi saturate, aproape 2 grame pe porție. Semințele conțin, de asemenea, 7,5 grame de acid linoleic, un acid gras omega-6, care, deși benefic pentru creșterea și dezvoltarea organismului, nu ar trebui consumat în exces, deoarece poate duce la afecțiuni cardiovasculare.
Trebuie menționat că semințele sunt de obicei nu doar prăjite, ci și sărate. Consumul de semințe cu multă sare îngreunează absorbția corectă a nutrienților, contribuie la retenția de lichide și favorizează inflamația.
Am văzut că semințele conțin fosfor, însă cele 35 de grame includ 228 de miligrame din acest mineral, iar un exces de fosfor nu este benefic pentru organism. Poate provoca osteoporoză și afecțiuni renale. De asemenea, conțin sodiu în cantități mai mici, dar, consumat în exces, acesta poate afecta rinichii.
Ideal ar fi să procedăm ca pe vremuri la sat: să tăiem o bucată de floarea-soarelui și să mâncăm semințele crude. În concluzie, cel mai bine ar fi ca acele 35 de grame de semințe pe zi să fie necoapte și nesărate, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News