Sărbătoarea Sfântul Dumitru (sau Sfântul Dimitrie) este una dintre cele mai importante sărbători religioase din România și este însoțită de diverse superstiții și tradiții populare.
1. Dacă plouă de Sfântul Dumitru, se spune că va fi un semn că iarna va fi lungă și blândă. De aceea, oamenii se uită cu atenție la vreme în această zi.
2. Folclorul calendaristic atribuie Sfântului Dumitru o zi specială, când animalele din gospodărie au dreptul să se întoarcă la adăpost și să nu mai pască afară, pentru că începe iarna.
3. Culesul de plante magice este o tradiție care implică culegerea plantelor în această zi, în special a celor folosite în medicina populară. Se crede că plantele culese de Sfântul Dumitru au puteri magice mai mari.
4. Cititul viitorului în noaptea de Sfântul Dumitru este o tradiție mai puțin răspândită, dar care spune că dacă te rogi și te concentrezi, poți vedea evenimente viitoare într-un vis.
Acestea sunt doar câteva dintre superstițiile și tradițiile asociate sărbătorii Sfântul Dumitru din România. Este important de menționat că aceste obiceiuri pot varia de la o regiune la alta și pot fi mai puternic prezente în mediile rurale decât în cele urbane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News