Ce se întâmplă dacă respiri pe gură și cât de nociv este acest lucru pentru organism

Foto Ilustrativ/Pexels Oleksandr Pidvalnyi
Foto Ilustrativ/Pexels Oleksandr Pidvalnyi

Nou-născuții nu pot respira pe gură. Abia după ce trec de reperul celor 6 luni de viață, bebelușii vor descoperi că de fapt există un alt mod de a respira. 

Respirația pe gură poate fi mult mai dăunătoare pentru noi pe termen lung, potrivit brightside.com.

A respira pe gură, este ca si cum am bea apă dintr-o mocirlă fără a filtra apa mai întâi. Dacă suntem atenți în jurul nostru, vom putea observă că aprox 30-40% din oameni respiră pe gură. Fie că stau, merg, aleargă sau chiar când dorm, de multe ori fără să-și dea seama oamenii respiră pe gură.

Deși pare greu de crezut, respiratul pe gură agravează multe boli cronice din ziua de azi, cum ar fi: sforăitul, oboseală de dimineața, durerile de cap, sindromul gurii uscate și altele.

1. Fața ta se schimbă

Dacă respiri pe gură, vei începe în cele din urmă să observi că fața ta își schimbă structura. Este mai vizibil la copii, deoarece fețele lor sunt încă în creștere. Pe măsură ce respiri pe gură, maxilarul și obrajii se îngustează. Aceasta, la rândul său, provoacă o  schimbare a formei nasului tău. În plus, puteți dezvolta nări înguste și buza superioară, precum și o mușcătură deschisă înainte.

2. Corpul se apleacă în față

Când respiri pe gură, în mod inconștient, capul este înclinat în față, iar umerii se lasă în jos. Ca urmare, postura nou obținută este una gârbovită, determinată de încercarea de a deschide căile respiratorii.

3. Dantura va avea de suferit

Respirația pe gură are un impact negativ și asupra danturii, mai exact a alinierii dinților. Mulți copii care preferă să respire pe gură dezvoltă mai târziu dinți strâmbi și o mușcătură greșită. De altfel, postura buzelor, în repaus, și poziția limbii se schimbă și ele, iar tratamentul ortodontic devine complicat, mai ales când vine vorba de purtarea unui aparat dentar.

4. Insomnii

Modul defectuos de a respira va avea un efect nociv și asupra somnului, căci organismul nu vi se va mai oxigena așa cum trebuie. Mai mult decât atât, respiratul pe gură va veni la ”pachet” cu sforăit, dar și cu riscul de apnee în somn, astfel că dimineața, la trezire, vă veți fi mai obosit decât în momentul în seara dinainte, fapt care își va pune amprenta asupra vieții de zi cu zi.

De asemenea în cazul copiilor, respiratul pe gură poate promova probleme de sănătate precum: infecții frecvente, astm, iritații și altele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel