Ce se întâmplă dacă stai la soare în fiecare zi

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @lifeforstock
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @lifeforstock

Așa cum se întâmplă cu orice obicei zilnic care poate influența sănătatea noastră, expunerea la soare în fiecare zi nu este o decizie rea, atât timp cât se face pentru o perioadă limitată și cu protecția solară adecvată, pentru a obține vitamina D și, în același timp, pentru a evita deteriorarea pielii.
 
 

Soarele nu este un bun aliat dacă nu este utilizat în mod corespunzător. Un grup de cercetători din Valencia s-a întrebat dacă ar exista o modalitate de a calcula această expunere și au ajuns la descoperiri interesante, inclusiv estimări în minute atât pentru vară cât și pentru iarnă. Nu trebuie să ignorăm riscurile grave asociate cu o expunere necontrolată: cazurile de melanom sunt în creștere, afectând mai ales femeile.

Cum putem echilibra doza de soare benefică pentru corpul nostru cu protecția necesară a pielii pe care nu trebuie să o neglijăm? Vitamina D este întotdeauna un factor important în această ecuație. Un studiu realizat de Universitatea Politehnică din Valencia estimează că în timpul iernii avem nevoie de aproximativ 150 de minute de expunere, în timp ce între aprilie și iunie ar fi suficient să expunem 20% din piele timp de doar 10 minute.

În prezent, sunt bine cunoscute consecințele expunerii prelungite la soare fără protecție adecvată: îmbătrânirea prematură, apariția petelor și ridurilor, cataracta și chiar cancerul de piele.

2. Sursa foto... (soare-plaja-piscina_06116200.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @lifeforstock

Vitamina D, piesa cheie a organismului

Deși este necesar să fim atenți la riscul de melanom, comunitatea științifică recunoaște de asemenea beneficiile radiațiilor solare UV în doze moderate și întotdeauna cu protecție solară adecvată. Printre aceste beneficii se numără reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățirea sănătății mintale, tratamentul diverselor afecțiuni și sinteza vitaminei D în piele.

Vitamina D este esențială pentru diverse funcții biologice cheie ale corpului: reglează sistemul musculo-scheletic, sistemul imunitar și sistemul cardiovascular. De fapt, un deficit de vitamina D poate duce la diverse probleme de sănătate, cum ar fi tulburări osoase, boli cardiovasculare, probleme imunitare și metabolice, etc.

Asociația Spaniolă împotriva Cancerului subliniază că utilizarea protecției solare nu compromite sinteza vitaminei D, de aceea este important să folosim protecție solară pentru a preveni riscuri precum melanomul, care este în continuă creștere.

Reduce riscul de a dezvolta aceste afecțiuni

În ultimele decenii, diverse studii științifice au demonstrat impactul benefic al unui nivel adecvat de vitamina D asupra reducerii riscului de a dezvolta afecțiuni prevalente în societatea actuală, cum ar fi:

Diabetul de tip 1: S-a dovedit științific că există o relație între un nivel adecvat de vitamina D în perioada timpurie a vieții și reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 1.

Hipertensiunea: S-a observat că adulții cu hipertensiune expuși la radiații similare cu lumina solară de vară își reduc nivelurile de presiune arterială sistolică și diastolică.

Sănătatea osoasă precară: În cazul copiilor, deficiența de vitamina D poate duce la rahitism, iar în rândul adulților poate cauza osteoporoză și osteomalacie, potrivit 20minutos.es

VEZI ȘI: Cele trei tipuri de afecțiuni pe care le putem combate prin expunerea la soare https://www.dcnews.ro/cele-trei-tipuri-de-afectiuni-pe-care-le-putem-combate-prin-expunerea-la-soare_968789.html 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel