Schimburi de acuzații între Moscova și Kiev cu privire la loviturile de artilerie la reactoarele Zaporojie. UE precizează că nu sunt semne de radioactivitate crescută. Dar riscurile unui accident sunt din ce în ce mai mari.
Cea mai recentă amenințare a fost lansată luni de generalul Valeri Vasilyev, șeful comandamentului rus din Zaporojie, orașul unde se află cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, a doua din Europa:
”După cum știți, am amplasat mine în toate centralele importante a uzinei. Inamicul a fost avertizat. Inamicul știe că uzina va fi a Rusiei sau a nimănui”, a scris el pe rețelele de socializare, înainte ca mesajul să fie eliminat.
Cu toate acestea, potrivit experților, aceste cuvinte au obținut efectul scontat: să circule frica de un nou accident nuclear în țările UE după cel istoric de la Cernobîl. Nu este surprinzător că în aceste ore au sosit declarații de la Bruxelles care urmăresc reducerea consecințelor obuzelor de artilerie care au avut loc în ultimul weekend în apropierea fabricii, atacuri pe care Kievul și Moscova s-au învinuit reciproc.
Centrala a fost una dintre primele ținte ale invaziei ruse a Ucrainei, scrie Europa Today. În plus, cu cele șase reactoare ale sale, care au o capacitate netă de 950 de megawați de energie electrică, centrala ar putea satisface cererea de energie electrică a patru milioane de gospodării. Deocamdată, există doar două reactoare active, iar aproximativ 10.000 de angajați sunt acum sub controlul armatei Moscovei. Compania de stat ucraineană Energoatom, care a administrat fabrica până în martie trecut, a denunțat că scopul Rusiei, care ar fi trimis angajați ai companiei sale de stat Rosatom, este să taie aprovizionarea pentru sudul Ucrainei, scrie sursa citată.
Deși reactoarele nu au fost avariate și nu au existat scurgeri de radiații, gloanțele, conform informațiilor de la Energoatom, au deteriorat o linie electrică externă, o stație de azot-oxigen și sistemul de detectare a radiațiilor.
Impacturile au fost înregistrate și în apropierea rezervoarelor de combustibil nuclear deja utilizate. Maria Zajarova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a acuzat trupele ucrainene de deteriorarea structurilor din Zaporojie.
Dar suspiciunile cu privire la Moscova rămân: conform unei analize recente a Institutului pentru Studierea Războiului, Rusia folosește centrala pentru a crește teama Occidentului de un accident nuclear și pentru a opri încercările de ”a oferi sprijin militar unei contraofensive ucrainene”.
Potrivit comisarului UE pentru Energie, Kdri Simson, ”informațiile obținute din sistemele UE de monitorizare a radioactivității și din sursele internaționale nu indică nicio creștere a radioactivității în Ucraina sau UE sau vreo amenințare imediată de radiații”.
Cu toate acestea, Bruxelles-ul ”face apel la Rusia să se asigure că lucrările de reparații pot fi efectuate rapid și că siguranța lucrătorilor implicați și funcționarea centralei nucleare sunt garantate”.
AIEA a susținut că cinci din cele șapte principii ale securității nucleare au fost încălcate în Zaporojie: integritatea fizică a instalațiilor din cauza activității militare; funcționarea sistemelor de protecție în orice moment; condițiile bune ale angajaților, care lucrează în condiții de stres enorm; sursă de alimentare, care a suferit avarii la o linie externă și monitorizarea posibilelor radiații.
Până acum, inspecțiile AIEA au fost blocate de Kiev, potrivit cărora eventuala intervenție a AIEA ar fi o recunoaștere indirectă a ocupației ruse. Dar tensiunile din ultimele zile au zguduit și conducerea ucraineană: președintele Volodymyr Zelensky și-a dat undă verde unei misiuni de agenție în Zaporojie. Dacă misiunea va avea loc, scrie El Pais, ”aceasta ar fi, alături de deblocarea transportului de cereale, una dintre marile realizări diplomatice de când Rusia și-a lansat ofensiva”.
'Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul şi faptul că Zaporojie este cea mai mare centrală electrică din Europa. Dezastrul de la Cernobîl (în 1986) este explozia unui reactor, iar centrala de la Zaporojie are şase reactoare', a declarat el luni seară în cotidianul discurs video.
Situl centralei Zaporojie, în sudul Ucrainei, se află sub control rus din 4 martie
Situl centralei Zaporojie, în sudul Ucrainei, se află sub control rus din 4 martie. A fost bombardat de două ori la sfârşitul săptămânii trecute, inclusiv lângă un reactor. Kievul şi Moscova s-au învinuit reciproc pentru aceste lovituri.
'Trebuie noi sancţiuni împotriva statului terorist şi împotriva întregii industrii nucleare ruse care creează ameninţarea unei catastrofe nucleare', a continuat Volodimir Zelenski... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci