EXCLUSIV  Ce se întâmplă după 1 aprilie cu facturile: efectul neștiut al taxei pe stâlp. Dumitru Chisăliţă: Prețul este mult mai mare

Foto: Inquam Photos / Ioana Fredi-Avram
Foto: Inquam Photos / Ioana Fredi-Avram

Pe data de 1 aprilie expiră schema de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze. 

Schema de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze urmează să expire la data de 1 aprilie. Primele oferte la energie electrică au început să apară, cu un preț de 1,46 de lei/kw.

L-am contactat pe Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), pentru a ne explica ce urmează după 1 aprilie.

„Asta înseamnă facturi mai mari. Din punctul meu de vedere, aceste oferte se întâmplă să fie atât de mari pentru că în momentul de față fiind prețul plafonat maxim la nivel de 1,3, toată lumea l-a luat ca reper și a venit cu oferte mai mari decât acest 1,3. Din punctul meu de vedere, prețul este mult mai mare decât, să spunem, un preț corect care s-ar stabili în piață. Eu consider că un preț corect pe baza prețurilor tranzacționate anul trecut cu intrare în anul acesta, dar ținând seama și de diversele tarife care există în momentul de față, ar trebui să fie undeva în jur la 1,15 lei/kw, adică undeva mult mai puțin decât oferta.

În același timp, trebuie să spunem că există un element care încă nu știm exact ce impact va avea. Este vorba despre taxa pe stâlp, care a fost introdusă, amânată timp de trei luni de zile, se va aplica probabil de la 1 aprilie. Ea, la rândul său, va aduce o creștere de preț, care poate să fie de la câteva procente până la câteva zeci de procente. Deci, ca atare, sunt foarte multe necunoscute pentru români, după data de 1 aprilie 2025 și singurele elemente concrete care pot să determine eliminarea acestor creșteri, care sunt mari, de prețuri constau într-o pregătire corespunzătoare a pieței, a liberalizării sau a reliberalizării pieței de gaz și energie”, a explicat Chisăliță.

Ce urmează

„Se continuă schema de plafonare după 1 aprilie?”, l-am mai întrebat pe președintele AEI.

„Întrebarea este dacă e necesară, dacă este în avantajul românilor, dacă este pentru România această plafonare sau nu? Depinde care e nuanța întrebării. Sau ce se va întâmpla? Pentru că ce se va întâmpla nu neapărat ia în considerare care sunt necesitățile românilor. Până la urmă, vedem că ni se întâmplă foarte multe lucruri care nu sunt deloc în concordanță cu necesitățile, cerințele, dorințele românilor. Dacă întrebarea este ce se va întâmpla, înclin să cred că se va continua plafonarea. De ce cred chestia asta? Pentru că s-a stabilit termenul alegerilor după data eliminării plafonării și, ca atare, cred că din perspectiva calculelor și al jocurilor politice se va merge cu plafonarea până după alegerile din anul acesta”, a conchis Chisăliță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel