EXCLUSIV  Ce se întâmplă în cazul în care o persoană care deține o armă devine inculpată într-un dosar. Comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian, explicații / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @alexandrgrant
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @alexandrgrant

Comisar-șef de poliție Dinu Nicolae-Adrian, director al Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase - IGPR, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre armele confecționate artizanal și a explicat ce se întâmplă în cazul în care o persoană care deține o armă devine inculpată într-un dosar.

Comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, că în cazul în care o persoană care deține o armă devine inculpată într-un dosar, i se suspendă dreptul de a deține arma până la soluționarea cauzei. Potrivit acestuia, cei care dețin arme sunt informați în cursurile de instruire că trebuie să predea arma dacă devin inculpați. Registrul Național al Armelor este conectat cu ROCRIS, iar Poliția primește notificări atunci când deținătorii de arme dobândesc calitatea de inculpat, procedând apoi la suspendarea dreptului și comunicarea necesității de a depune arma la un armurier autorizat.

„Ce se întâmplă dacă o persoană care deține o astfel de armă, poate chiar letală, devine inculpată într-un dosar?", a întrebat Laura Duță. 

„I se suspendă dreptul până la soluționarea cauzei.”, a spus comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian. 

„Persoana știe, deodată ce își ia acea armă, că în momentul în care are probleme cu legea trebuie să predea arma sau aveți prerogative să aflați?", a întrebat Laura Duță. 

„Atunci când urmează acel curs de instruire teoretică și practică în domeniul armelor, este una dintre temele importante pe care ar trebuie să le asimileze în acel curs, faptul că atunci când devine inculpat pentru anumite fapte i se suspendă dreptul și ar putea, și din oficiu, să se prezinte pentru a depune arma.

Registrul Național al Armelor Integrat este conectat cu ROCRIS-ul și atunci când se fac mențiuni în cazierul judiciar, ne apare o notificare că respectiva persoană, care este deținător, a dobândit calitatea de inculpat și atunci colegii mei fac diligențele necesare pentru a-i comunica faptul că i-a fost suspendat dreptul, iar respectiva persoană să depună armele la un armurier autorizat.", a spus comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian. 

 

2. -imagine fara descriere- (dinu-nicolae-adrian_00273800.jpg)

 

Arme confecționate artizanal

Întrebat dacă există cazuri în care persoanele își confecționează singure armele, comisarul șef a răspuns că există arme confecționate artizanal, folosite în principal pentru braconaj cinegetic. Recent, la Bistrița, s-au descoperit cinci arme în urma a cinci percheziții. 

„Există arme care sunt confecționate artizanal. Nu mai târziu de ieri, colegii de la Bistrița au avut într-un dosar, instrumentat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița Năsăud, fapte de nerespectare a regimului armelor și munițiilor și braconaj. Au avut 5 percheziții, au depistat 5 arme. Două dintre ele letale, ilegale, dar și o armă artizanală folosită la braconaj, plus două arme care erau deținute legal, dar erau folosite la fapte de braconaj.

Deci există arme are sunt confecționate artizanal. De regulă, sunt arme folosite pentru fapte de braconaj cinegetic.", a spus comisar-șef Dinu Nicolae-Adrian la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel