Corpul expus căldurii extreme suferă și se deshidratează, iar în cazuri extreme se poate ajunge la moarte.
Experții atenționează că ne putem arde după doar 10 minute de stat în bătaia directă a razelor soarelui și după doar 15 minute ne putem alege și cu o insolație, în cel mai rău caz. Este imperativ să vă amintiți siguranța solară esențială, inclusiv consumul de multe lichide și aplicarea protecției solare.
Aici, experții dezvăluie cât de periculos poate fi un val de căldură și cât de repede s-ar putea instala efectele sale.
Uneori, poate dura o zi întreagă pentru a prinde un bronz subtil, dar nu este indicat să vă asumați riscul, deoarece arsurile solare pot apărea în mai puțin de 10 minute, chiar dacă nu puteți vedea imediat.
Dr Kathryn Basford, de la serviciul medical online ZAVA UK, a declarat pentru The Sun: ”Te poți arde foarte ușor în doar 10 minute, dacă ești la soare și nu ești protejat corespunzător de razele UV. De asemenea, arsura se poate prezenta pe parcursul zilei și poate dura între 24 și 72 de ore pentru a se dezvolta.”
Arsurile solare nu doar că provoacă dureri șivezicule ale pielii, dar poate afecta reglarea temperaturii corporale.
Profesorul Mike Tipton, de la departamentul de Fiziologie Umană Aplicată, Universitatea din Portsmouth, a declarat: ”Arsurile solare reduc transpirația, care este o problemă indirectă în ceea ce privește afectarea capacităților de termoreglare”.
Epuizarea termică este boala care precede insolația. Simptomele includ greață, amețeli, slăbiciune musculară, transpirație, piele rece și umedă, iritabilitate și confuzie. Un semn cheie este temperatura corpului care depășește 41 de grade Celsius, acest lucru se poate întâmpla în decurs de 10 până la 15 minute de la expunerea la vreme caldă, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Profesorul Tipton a avertizat că epuizarea termică prezintă un risc deosebit pentru bebeluși și copii mici. ”Prin băi calde, le putem crește temperatura centrală cu un grad și jumătate în 15 sau 20 de minute. Deci te poti incalzi foarte repede. Dacă ești o persoană mică într-un mediu cald, în special într-un mediu cu expunere directă la soare, poți avea probleme legate de căldură în 15 până la 20 de minute.”
Peste 30 minute: Deshidratare
Este imperativ să vă asigurați că beți suficiente lichide în timpul zilei, mai ales în timpul unui val de căldură. Deshidratarea poate pune viața în pericol, în special la bătrâni, copii și bebeluși.
Dr Basford a spus: „Când sunteți în aer liber la soare, poate dura între 30 de minute și până la câteva ore pentru ca organismul să se simtă deshidratat. Când sunteți expus la căldură fără a vă hidrata în mod corespunzător corpul, nivelul apei poate scădea și veți experimenta valuri de oboseală, sete și amețeli. Apa băută în mod regulat vă poate ajuta să rămâneți hidratat”.
Deshidratarea poate exacerba și poate contribui la oricare dintre bolile de căldură descrise mai sus.
Epuizarea termică nu este de obicei gravă dacă vă puteți răcori în următoarele 30 de minute după expunerea la soare, transmite NHS. Este necesar să te adăpostești într-un loc răcoros, întins, cu picioarele ridicate, bând un pahar de apă și aplicând comprese reci pentru a răci pielea.
Dar dacă cineva nu se simte mai bine după 30 de minute, ar trebui să sune la numărul unic de urgență. Acesta este un semn că au insolație, adică atunci când corpul nu își poate controla temperatura. Simptomele includ piele fierbinte și uscată, dificultăți de mers, echilibru deficitar, confuzie și dezorientare și convulsii (în cazurile severe).
Dr. Basford a spus: ”Asemenea epuizării termice, insolația se poate dezvolta în câteva minute sau treptat în decurs de câteva ore sau zile. Deși mai puțin frecvente, insolația poate fi foarte gravă dacă nu este abordată rapid.”
Profesorul Tipton a spus: „Pe parcursul unui val de căldură, vor exista aproximativ 1.500 până la 2.000 de decese în plus, dar foarte, foarte puține dintre aceste decese sunt cauzate de efectele directe ale încălzirii. Majoritatea oamenilor care mor pe această cale mor în primele două zile ale unui val de căldură. Și marea majoritate a celor care mor au peste 65 de ani, iar decesele lor sunt cauzate mai mult de stresul pe care căldura îl pune asupra sistemului lor cardiovascular.”
Când temperatura centrală a corpului atinge niveluri periculoase, acest lucru adaugă o tensiune suplimentară pe sistemul cardiovascular, inima și vasele de sânge care deja sunt compromise de alte afecțiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu