Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la cofeină

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @sergeycauselove
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @sergeycauselove

Cofeina este cel mai consumat compus psihotrop în lume. Chiar dacă nu bei cafea sau ceai, probabil totuși consumi regulat cofeină, deoarece se găsește în tot ce consumi, de la băuturi răcoritoare și remedii pentru răceală la cafea decofeinizată și ciocolată.

Cofeina este absorbită rapid de către organism. Ea este solubilă în apă și în grăsimi, astfel că pătrunde în toate țesuturile, ceea ce explică de ce cofeina poate afecta multe părți diferite ale corpului.

Se recomandă ca adulții să nu consume mai mult de 400 mg de cofeină pe zi (aproximativ patru cești de cafea). Aceasta poate cauza tremurături musculare, greață, dureri de cap, bătăi rapide ale inimii și chiar deces (în cazuri extreme).

Chiar și persoanele care consumă doar câteva cești de cafea sau ceai zilnic pot simți în continuare efecte adverse - cum ar fi iritabilitatea, dificultatea de a adormi și senzația de neliniște. De aceea, tot mai mulți oameni decid să renunțe la cofeină.

Dacă te gândești să renunți la cofeină și te întrebi ce beneficii ai putea avea, iată ce spun cercetările:

Funcția cerebrală

Renunțarea la cofeină poate cauza dureri de cap, oboseală și somnolență deoarece organismul dezvoltă o toleranță la cofeină.

Cofeina se leagă de un receptor din creier folosit de adenozină. Legarea cofeinei la acești receptori determină organismul să întârzie instalarea oboselii. Dar în timp, celulele cerebrale produc mai mulți receptori de adenozină pentru a permite legarea normală a acesteia.

Așadar, atunci când încetezi să consumi cofeină, există un exces de receptori de adenozină. Acest lucru permite instalarea oboselii și somnolenței în mod normal, persoana simțindu-se mai obosită decât înainte.

Durerile de cap apar ca rezultat al absenței cofeinei. În cap și gât, cofeina determină îngustarea vaselor de sânge, reducând fluxul sanguin către creier. Când încetezi să consumi cofeină, după aproximativ 24 de ore, vasele de sânge revin la normal, crescând fluxul sanguin către creier și declanșând durerile de cap. Acestea pot dura în medie până la 9 zile.

Deoarece cofeina se leagă de receptorii de adenozină (care moderează și senzația de durere), renunțarea la cofeină poate crește temporar percepția și sensibilitatea la durere din cauza numărului mai mare de receptori.

Cofeina afectează cu adevărat somnul doar atunci când este consumată după-amiaza și seara târziu. Acest lucru se datorează faptului că ea întârzie eliberarea melatoninei (un hormon care ne induce o stare de oboseală) cu aproximativ 40 de minute. Cofeina reduce, de asemenea, timpul total petrecut în somn și scurtează perioada de somn profund.

Acest lucru poate intensifica starea de oboseală a doua zi, conducând la un ciclu în care folosești cofeina pentru a te trezi, dar ai dificultăți în a adormi ulterior. Atunci când renunți la cofeină, s-ar putea să observi îmbunătățiri în ceea ce privește somnul. Unele dovezi sugerează că aceste îmbunătățiri pot apărea în doar 12 ore.

De asemenea, cofeina a fost asociată cu creșterea anxietății și a atacurilor de panică - și nu doar la cei cu o predispoziție la probleme de sănătate mintală.

Reducerea sau eliminarea cofeinei poate îmbunătăți starea de spirit. Acest lucru se datorează în parte îmbunătățirii somnului. Deprivarea de somn poate agrava anxietatea și alte tulburări de dispoziție.

Receptorii de adenozină la care se leagă cofeina sunt implicați și în reglarea altor neurotransmițători care au un rol în stres, fericire și frică.

2. Sursa foto... (aromatic-morning-coffee_62565900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @user16945876

Sănătatea cardiovasculară

Reducerea sau eliminarea cofeinei ar putea, de asemenea, să trateze arsura la stomac și indigestia. Cofeina induce secreția de acid în stomac și slăbește sfincterul esofagian, care controlează refluxul conținutului gastric în susul esofagului - declanșând arsuri la stomac și indigestii.

Renunțarea la cofeină poate, de asemenea, să scadă tensiunea arterială și să reducă ritmul cardiac, deși unele studii au arătat schimbări minore. Acest lucru se datorează faptului că, dacă cineva consumă cofeină zilnic timp de mulți ani, organismul se adaptează la expunere - și devine noua normă cu efectele sale stimulatoare asupra sistemului nervos, intestinelor și inimii.

Există, de asemenea, o componentă genetică a toleranței la cofeină. Acest lucru ar putea însemna că unele persoane sunt mai afectate de cofeină decât altele - cu toate acestea, mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine această legătură.

Un zâmbet mai strălucitor

Renunțarea la cofeină poate ajuta la albirea dinților - nu din cauza cofeinei în mod direct, ci pentru că ceaiul și cafeaua conțin compuși, inclusiv taninuri, care pătează dinții.

Zahărul din băuturile energizante poate, de asemenea, să dăuneze dinților. Renunțarea la acestea ar putea ajuta la protejarea dinților. Dovezile sugerează, de asemenea, că băuturile cofeinizate pot reduce cantitatea de salivă produsă, care în mod normal protejează dinții de deteriorare.

S-ar putea să observi, de asemenea, că după renunțarea la cofeină, ai o sensibilitate crescută la gustul alimentelor și băuturilor dulci, deoarece cofeina interferează cu gustul substanțelor dulci.

Mai puține vizite la toaletă

Cofeina acționează asupra mușchilor netezi ai intestinelor, în special în colon, determinându-i să se contracte și să declanșeze defecația. Cofeina poate, de asemenea, să schimbe consistența scaunului - în special dacă bei prea mult, deoarece cofeina afectează absorbția apei.

Reducerea consumului de cofeină poate determina o diminuare a scaunelor - iar consistența scaunului tău s-ar putea schimba.

De asemenea, cofeina acționează ca un diuretic ușor, provocând o creștere a producției de urină, deoarece cofeina se leagă de receptorii de adenozină din rinichi, modificând modul în care sodiul este schimbat, afectând retenția de apă. De asemenea, cofeina este un iritant pentru vezica urinară, ceea ce poate determina o dorință mai frecventă de a urina. Renunțarea la cofeină poate duce la scăderea numărului vizitelor zilnice la toaletă.

3. Sursa foto... (high-angle-view-lemon-tea-dried-herbs-with-dry-cinnamon-spoon-lemon_61062100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @8photo

Consum moderat

Întotdeauna moderația este foarte importantă. Dacă te gândești serios să elimini cofeina din dietă, cel mai bun mod de a o face este treptat. Renunțarea bruscă poate provoca efecte secundare precum dureri de cap și oboseală, care pot dura două, trei săptămâni.

Cât de severe și de îndelungate sunt acestea depinde de cât de multă cofeină ai consumat zilnic și de cât timp a durat obiceiul tău, potrivit Sciencealert.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel