Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei băuturi energizante. Iată ce conțin și efecte au asupra sănătății

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Consumul de cofeină este un lucru normal în zilele noastre și este o substanță pe care o conțin multe băuturi. Cu toate acestea, băuturile energizante pot prezenta un risc pentru sănătate. 

Potrivit Agenţiei Spaniole pentru Nutriţie şi Siguranţă Alimentară, consumul excesiv de cofeină poate provoca tulburări de somn, tulburări de comportament și boli cardiovasculare. În plus, consumul regulat poate provoca dependență, deoarece organismul va avea nevoie din ce în ce mai mult pe măsură ce devine mai tolerant la această substanță.  

Cum afectează băuturile energizante organismul?

Consumul de băuturi energizante nu este obișnuit doar la adulți, ba chiar tot mai mulți copii și adolescenți iau acest tip de stimulent. 

Preocuparea constantă a experților crește din cauza ingredientelor pe care majoritatea acestor băuturi le conțin și a modului în care ne afectează sănătatea. Aceste băuturi care înlocuiesc cafeaua sunt de obicei formate din apă, zahăr, stimulente precum taurina sau guarana, vitamine și minerale. 

Consecințe asupra sănătății:

  • Uzura smalțului dentar din cauza acidității acestor băuturi
  • Risc crescut de carii și fracturi dentare
  • Modificări ale activității electrice a inimii
  • Creșterea tensiunii arteriale. Consumul excesiv ar putea provoca accident vascular cerebral, pierderi de memorie sau tulburări de ritm cardiac, cum ar fi insuficiență cardiacă, atacuri de cord și alte boli.
  • Niveluri crescute de stres
  • Îngroșarea sângelui
  • Tulburări de somn
  • Toleranța la cofeină

Agenţia Spaniolă pentru Nutriţie şi Siguranţă Alimentară (Aesan) avertizează asupra riscurilor pe care le pot avea băuturile energizante.

Potrivit studiului său, consumul acestui tip de stimulent poate afecta grav sănătatea copiilor, adolescenților, persoanelor cu hipertensiune arterială sau cu probleme cardiovasculare, femeile însărcinate, femeile care alăptează sau persoanele care suferă de tulburări de somn.

În plus, Aesan recomandă să nu amestecați băuturile energizante cu alte băuturi alcoolice, să nu le beți pentru a vă hidrata după ce ați făcut activități fizice, să le consumați în cantități mici și să consultați medicul în cazul în care vă afectează sănătatea, relatează 20minutos.es.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel