Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei cafeaua după masă

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @prostooleh
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @prostooleh

Deși baza științifică include atât beneficii, cât și riscuri, este important să cunoaștem ce impact are consumul de cafea după mese asupra patologiilor noastre.

Unii nu pot trăi fără cafeaua de dimineață, în timp ce alții preferă să o bea imediat după masă. Această băutură stimulantă este una dintre cele mai populare din țara noastră, și, în acest context, apar întrebări despre efectul pe care îl poate avea asupra digestiei. Cert este că poate avea atât beneficii, cât și dezavantaje, de aceea influența sa asupra organismului este o adevărată dicotomie pe care experții au dorit să o studieze de-a lungul anilor.

Una dintre cele mai răspândite credințe este că această băutură este un digestiv care ajută la tranzitul intestinal. Aceasta se bazează pe faptul că ea stimulează producția de acid gastric și motilitatea tractului digestiv, ceea ce ar putea accelera digestia. Totuși, acest lucru poate avea și un mare dezavantaj pentru persoanele care au probleme precum reflux gastroesofagian sau gastrită, deoarece excesul de acid gastric poate agrava simptomele acestora.

Efectul cafelei asupra absorbției nutrienților

Unul dintre aspectele pe care studiile le evidențiază în legătură cu consumul de cafea după masă este impactul pe care îl are asupra absorbției nutrienților. În special, îngrijorarea se referă la inhibarea a două minerale esențiale pentru organism, și anume calciul și fierul.

A consuma cafea după o masă bogată în carne roșie, leguminoase sau legume care furnizează fier non-hem este aproape ca și cum nu le-ai consuma deloc. Aceasta are ca rezultat faptul că persoanele care suferă de anemie sau au niveluri scăzute de fier s-ar putea să nu obțină nutrienții necesari. De aceea, experții recomandă să aștepți cel puțin o oră înainte de a bea cafea după masă.

În cazul calciului, scăderea sa nu are atât de mult de-a face cu absorbția, ci mai degrabă cu eliminarea. A consuma cafea după mese bogate în acest mineral va face ca aceasta să interfereze minim cu absorbția în intestine, dar va crește nivelurile de calciu eliminate de rinichi. Aceasta provoacă o diminuare a nivelului general de calciu din organism.

2. Sursă foto... (cafea-coffee_23824500.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @DrazenZigic

Impactul său asupra metabolismului și asupra greutății

Cafeaua este cunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul nervos central, crescând nivelurile de atenție și energie. Este această nevoie de stimulare și productivitate, care apare după somnolența provocată de mese, ceea ce ne determină să o consumăm. Cu toate acestea, nu toată lumea este afectată în aceeași măsură.

În timp ce unele persoane experimentează o creștere a capacității de concentrare și a nivelului de activitate, altele pot simți nervozitate sau anxietate. Experții recomandă, prin urmare, un consum moderat și chiar evitarea cofeinei dacă ești sensibil la aceasta.

Pe de altă parte, există teoria potrivit căreia cafeaua ajută la pierderea în greutate dacă este consumată după mese. Deși conținutul său de cafeină poate crește metabolismul și arderea caloriilor, pierderea în greutate este minimă. Acesta este un mit care se destramă complet atunci când cafeaua este îndulcită cu zaharuri sau îndulcitori, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel