Dovezile sugerează că ceaiul ne-ar putea proteja împotriva mai multor boli, deși este necesară o cercetare mai aprofundată în acest sens. Există, totuși, câteva precauții pe care ar trebui să le avem în vedere atunci când îl consumăm.
Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi, fiind consumat zilnic de milioane de oameni. De aceea, merită să ne întrebăm care ar putea fi implicațiile acestui obicei asupra sănătății noastre, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Așa cum amintește Școala de Sănătate Publică T.H. Chan de la Universitatea Harvard pe portalul său de știri despre sănătate, ceaiul este, în mod specific, o infuzie preparată din planta Camellia sinensis și conține componente bioactive precum cofeina sau polifenolii (flavonoli, precum miricetina, quercetina sau kaempferolul; teaflavine în cazul ceaiului negru și catechine în cel verde). Aceste substanțe explică efectele sale asupra sănătății oamenilor.
În acest sens, de obicei, dovezile sunt neconcludente, dar promițătoare. De exemplu, studiile pe animale sugerează beneficii potențiale pentru sănătate, datorate în principal conținutului său ridicat de polifenoli (substanțe antioxidante).
De asemenea, studiile observaționale asupra oamenilor sugerează un risc redus de moarte prematură, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral sau diabet de tip 2, conform unei revizuiri generale a meta-analizelor pe această temă, publicată în Molecular Nutrition & Food Research.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Pentru a înțelege cum ar putea ceaiul să aibă efecte protectoare asupra corpului nostru, trebuie să ținem cont că polifenolii sau flavonoidele acționează ca antioxidanți și, astfel, ar putea preveni efectele dăunătoare ale radicalilor liberi (un tip de molecule care, la rândul lor, dăunează ADN-ului).
Toate tipurile de ceai conțin o cantitate similară din acești compuși, deși în concentrații diferite; dovezile pe care le avem par să sugereze că toți flavonoizii ar avea efecte pozitive asupra sănătății.
Un alt aspect de luat în considerare este că adăugarea anumitor produse în ceai (miere, zahăr, suc de lămâie, lapte...) poate modifica efectele sale asupra sănătății, ceea ce a îngreunat cercetarea privind posibilele proprietăți benefice ale ceaiului.
În ceea ce privește posibilele efecte negative sau contraindicațiile, există trei aspecte de urmărit: acțiunea diuretică a ceaiului, conținutul său de cofeină și temperatura la care consumăm infuzia.
Pe de o parte, ceaiul influențează modul în care funcționează sistemul excretor, ceea ce poate avea consecințe pentru rinichi. În acest sens, există studii care indică faptul că un consum excesiv de ceai, mai ales dacă este îndulcit, ar putea crește riscul de probleme renale la persoanele care suferă deja de anumite afecțiuni, precum obezitatea sau leziunile renale. Alte studii sugerează contrariul, că ar putea fi chiar benefic; de aceea, recomandarea cea mai prudentă este ca persoanele cu leziuni renale sau obezitate să consume ceai cu moderație.
Pe de altă parte, consumul excesiv de cofeină poate provoca probleme punctuale, cum ar fi nervozitate sau dificultăți de somn. Dacă este cazul, ar trebui redus consumul de băuturi și alimente cu cofeină, mai ales înainte de culcare.
În cele din urmă, există unele dovezi potrivit cărora consumul de băuturi la temperaturi foarte ridicate (peste 130ºC) poate crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer (cum ar fi cel gastric și esofagian), astfel că se recomandă să lăsăm ceaiul să se răcească puțin înainte de a-l bea, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News