Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci un ou pe zi. Îți poate salva viața

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Krisztina Papp)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Krisztina Papp)

Mulţi oameni se tem să mănânce ouă în fiecare zi. Însă oamenii de ştiinţă au dovedit că acest aliment este extrem de util şi 1-2 ouă pot fi incluse în dieta zilnică fără nicio problemă.

Astfel, nu îți vei pune în pericol sănătatea inimii, scrie Rador, citând actualno.com. Potrivit unui studiu comun al oamenilor de ştiinţă chinezi şi britanici, consumul unui ou pe zi poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale ischemice şi atacuri de cord în viitor. Ouăle sunt bogate în proteine şi alţi nutrienţi, acizi graşi esenţiali şi vitamine. Studiul a analizat date de la peste 400.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 30 şi 80 de ani. Rezultatele sunt publicate în revista eLife.

S-a constatat că persoanele care mănâncă un ou în fiecare zi au un risc cu 28% mai mic de deces din cauza unui accident vascular cerebral hemoragic care apare atunci când există sângerare în creier. De asemenea, au avut 18% mai puţine şanse de a muri din cauza bolilor cardiovasculare şi 12% mai puţine şanse de a dezvolta o boală cardiacă ischemică. Oamenii de ştiinţă amintesc că este mai bine să nu mănânci ouă cu pâine albă şi cârnaţi, ci cu pâine integrală şi legume. 

Alimentele care îți curăță vasele de sânge. Riscul de atac de cord scade cu 45%

De asemenea, potrivit cardiologului rus dr. Anna Korenevic, anumite alimente protejează arterele de colesterol, ţinându-le în acelaşi timp sănătoase şi curate. Expertul adaugă ca o serie de alimente din dietă ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din organism şi curăţă arterele de depozitări nocive, scrie Rador, citând Actualno. Ca urmare, riscul de atac de cord scade cu 45%.

Alimente pentru vase de sânge curate şi sănătoase sunt:

1. Peştele! Peştele gras marin, inclusiv heringul, macroul şi hamsia, este recomandat pentru menţinerea funcţiei cardiovasculare sănătoase.

2. Uleiurile vegetale! Cel mai bun este uleiul din seminţe de in, floarea soarelui şi uleiul de măsline.

3. Fructe şi legume! Potrivit cardiologului, aproape toate legumele şi fructele purifică vasele. Cu toate acestea, este important ca persoanele supraponderale, prediabetice şi diabetice să-şi monitorizeze indicele glicemic.

4. Produsele lactate! Medicul cardiolog ne sfătuieşte că în dietă trebuie să fie prezente brânzeturile cu conţinut scăzut de grăsimi, smântâna cu un conţinut de grăsimi de 10-15%, chefirul cu un conţinut de grăsimi de până la 2,5% şi iaurtul fără zahăr.

5. Alimente cu un continut mare de fibre! Fibrele sunt printre cele mai bune componente nutritive care ajută la menţinerea vaselor de sânge curate şi sănătoase. Alimentele care le conţin încetinesc absorbţia colesterolului în intestine. Este indicat să consumaţi: orez integral, fulgi de ovăz, hrişcă, leguminoase.

6. Apă, cafeaua şi ceaiul fără zahăr! Dr. Anna Korenevic este de acord şi cu obiceiul de a consuma ceai şi cafea fără a adăuga zahăr, lapte sau frişcă. Ea recomandă, de asemenea, să consumaţi o cantitate suficientă de apă curată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel