Ce se întâmplă în creier atunci când auzim muzică

O parte a creierului uman răspunde, în mod specific, la cântat / Foto: Pexels
O parte a creierului uman răspunde, în mod specific, la cântat / Foto: Pexels

Este dovedit ştiinţific: creierul nostru are capacitatea de a distinge, în mod deosebit, sunetele, mai cu seamă pe cele în format "cântat". Se crede că avem, din naştere, un creier "muzical".

Da, avem un "creier muzical". Urechea este primul organ senzorial funcţional încă din perioada embriofetală, când fetusul înregistrează informaţii sonore şi oferă reacţii de răspuns. Asta înseamnă că încă de la naştere, organul auditiv este cel mai dezvoltat şi este primul reper al copilului în raport cu lumea. Psihologii insistă asupra receptivității muzicii și a influenței ei asupra noastră: ne calmează, ne animă, ne recomfortează şi ne angajează în activităţi recreative. Ne oferă o bucurie imediată. Neuroştiinţa demonstrează şi de unde vin o parte dintre aceste virtuţi ale muzicii: ea ne cultivă un simţ esenţial, auzul – primul cu care ne naştem şi ultimul care dispare, atunci când murim.

Muzica îmbunătățește dispoziția

Acest lucru se datorează unui cocktail chimic care "se formează" în creierul nostru atunci când ascultăm muzică. Muzica ajută organismul să sintetizeze dopamina și reduce hormonul stresului – cortizolul. S-a dovedit, de asemenea, că atunci când ascultăm melodia preferată se produce o nouă stimulare de dopamină în creierul nostru. Muzica ne face să ne simțim fericiți, puternici și emoționați. Un nou studiu, publicat pe Science Alert, a oferit o mai bună înțelegere a relației creierului cu muzica, descoperind că cântatul are o semnătură neuronală distinctă în comparație cu vorbirea sau muzica instrumentală. Pentru a obține o imagine precisă a ceea ce se întâmplă în creier atunci când oamenii aud sunete, cercetătorii au folosit o tehnică numită electrocorticografie (ECoG), în care electrozii sunt plasați în interiorul craniului pentru a înregistra activitatea electrică din creier.Tipul de date colectate astfel este mult mai precis decât alte tehnici de măsurare a activității cerebrale, cum ar fi electroencefalografia (EEG). În cazul ECoG, electrozii măsoară activitatea electrică și nu locul în care sângele circulă în creier, care este un indicator al activității neuronale. Ca exemplu, imagistica prin rezonanță magnetică funcțională face acest lucru.

Avem neuroni special "antrenaţi" pentru a procesa sunetul muzical

Cercetătorii au descoperit o populație distinctă de neuroni care răspunde în mod specific la cântat, această populație fiind diferită de reprezentările neuronale ale muzicii instrumentale și ale vorbirii în general. „Descoperirea noastră cheie nouă este că una dintre aceste componente a răspuns aproape exclusiv la muzica cu cântec. Această constatare indică faptul că creierul uman conține o populație neuronală specifică analizei cântecului. Aceste constatări sugerează că muzica este reprezentată de mai multe populații neuronale distincte, selective pentru diferite aspecte ale muzicii, dintre care cel puțin una răspunde în mod specific la cântat.”, spun autorii studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel