Ce se întâmplă în creier după o despărțire. Un experiment pe șoareci ar veni cu răspunsul

foto: Freepik
foto: Freepik

Oamenii de știință au făcut mai multe teste pe șoareci pentru a afla ce se întâmplă în creier după o despărțire dureroasă.

Poate fi dificil să treci peste o despărțire, însă cercetătorii au identificat un mecanism special în creierul nostru care pare să ușureze trecere la noua realitate, iar studiile pe șoareci au adus indicii semnificative în acest sens.

Oamenii de știință au observat comportamentul rozătoarelor de câmp și au constatat că acestea dezvoltă relații monogame, scrie purevow.com. În plus, în timpul căutării și reîntâlnirii cu partenerul, aceste rozătoare experimentează o creștere semnificativă a nivelului de dopamină în creier. Dopamina este cunoscută drept hormonul plăcerii și este asociată cu senzații de satisfacție și recompensă. Totuși, după ce sunt despărțite pentru o perioadă îndelungată, rozătoarele nu mai manifestă aceeași reacție la nivelul dopaminei.

Dr. Zoe Donaldson, expertă în neuroștiințe comportamentale, explică că această modificare în dinamica dopaminergică ar putea facilita formarea de noi conexiuni pentru rozătoare. "Este posibil ca aceste rozătoare să aibă nevoie să exploreze și să caute o nouă conexiune după această schimbare în dinamica dopaminei – lucru pe care nu îl pot face cât timp conexiunea este încă intactă" spune aceasta.

Cum a decurs experimentul

Șoarecii au fost instruiți să apese pe pârghii pentru a lua contact fie cu partenerii lor, fie cu un alt șoarece aflat în spatele unei uși transparente. Rezultatele experimentului au relevat că șoarecii au înregistrat o eliberare mai mare de dopamină în creier atunci când erau pe cale să se reîntâlnească cu perechea lor, decât cu un alt șoarece.

Dr. Donaldson sugerează că această disparitate ar putea fi legată de plăcerea de a se reuni cu cineva familiar. Cu toate acestea, după o separare de patru săptămâni între perechile de șoareci, diferențele în nivelurile de dopamină nu au mai fost observate. Aceasta explică: „Dacă acest semnal de dopamină este într-adevăr important pentru construirea și menținerea relațiilor umane, atunci activitățile care întăresc acest semnal pot avea implicații semnificative pentru satisfacția relațiilor”.

Studiul ar putea fi relevant pentru persoanele care nu-și pot reveni după pierderea unei persoane dragi. Dr. Donaldson sugerează, totuși, că, în aceste cazuri, este posibil ca semnalul de dopamină al partenerului să nu se ajusteze după pierdere, ceea ce îngreunează procesul de doliu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel