Dr. Ovidiu Grămescu, șeful secției de Neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre tumorile măduvei spinării.
În cadrul interviului, dr. Ovidiu Grămescu a confirmat că există tumori ale măduvei care necesită intervenție chirurgicală. Acesta a explicat că măduva este partea nervoasă înconjurată de lichid cefalorahidian și de dura mater. Tumorile pot fi intradurale sau extramedulare, exercitând compresiune asupra măduvei. De asemenea, unele tumori, cum ar fi astrocitoamele, se dezvoltă în interiorul măduvei și necesită secționarea acesteia pentru a fi îndepărtate.
„În cazul măduvei, se întâmplă ca nevoia de chirurgie să fie generată de o tumoră?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Da, sunt tumori, tumori intramedulare. Măduva este partea nervoasă. În jurul ei e lichid cefalorahidian, ca și la creier, și apoi este îmbrăcămintea, cămașa, dura mater, care e și la măduvă, e și la creier.
Ca și topografie, pot să fie aici tumori intradurale, adică sub cămașă, extramedulare, până în măduvă, dar fac compresiune pe măduva. Pot să fie tumori care sunt și intradurale și extradurale, și înăuntru și în afară, cum e de exemplu neurinomul. Sunt tumori care intră în măduvă, se dezvoltă în interiorul măduvei, trebuie să tai măduva ca să le scoți, astrocitoame, de exemplu.”, a spus dr. Ovidiu Grămescu.
. Dr. Ovidiu Grămescu (SANADOR), la DC News și DC Medical
Dr. Ovidiu Grămescu a explicat că, în cazul durerilor suspecte, RMN-ul poate detecta posibile probleme și este necesar să se folosească substanță de contrast, în cazul tumorilor. Aceasta ajută la evidențierea conturului tumoral, fiind esențială pentru planificarea unei eventuale intervenții chirurgicale. Potrivit acestuia, pentru alte patologii non-tumorale, un RMN fără substanță de contrast este de obicei suficient.
„Semnele pe care le dau aceste tumori pot fi confundate cu discopatie?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Da. Poate să fie durere și atunci RMN-ul decelează. El arată că acolo e un semn de întrebare și pui substanță de contrast. La tumori e absolut necesar RMN cu substanță de contrast, gadolinium se cheamă. Ce face? Captează substanța de contrast și îți dă exact conturul tumoral, te ajută pe tine pentru eventuala chirurgie, știi exact unde este. E mai selectiv. La restul patologiilor, netumorale, poți să-i faci RMN nativ, fără substanță de contrast, pentru că e suficient.”, a spus dr. Ovidiu Grămescu.
Dr. Ovidiu Grămescu a explicat că, în cazul tumorilor măduvei, se poate folosi atât endoscopul, cât și chirurgia deschisă, în funcție de situație. Potrivit acestuia, endoscopul este util în timpul operației pentru vizualizare suplimentară, dar chirurgia deschisă oferă o vizibilitate completă a zonei.
„Dacă se intervine chirurgical în aceste cazuri, se face tot prin chirurgie deschisă sau laparoscopic?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Poți să faci și cu endoscopul, poți să faci și deschis. Este decizia chirurgului și depinde de poziția respectivă, adică situația respectivă. De obicei se deschide. Se face o incizie mică, asta înseamnă minim invaziv, tu ești sigur unde te duci, verifici cu aparatul radiologic, ai în fața ta tot planul.
Endoscopul îl poți folosi în timpul operației ca să vezi după colț, te ajută, dar, vă spun din experiență, una e când ai în față toată zona și alta e când te mai strecori cu el, mai simți că acolo poate nu vezi în spate. Endoscopul e absolut necesar.”, a spus dr. Ovidiu Grămescu la interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu