EXCLUSIV  Ce se va întâmpla cu pâinea dacă va fi făcută din făină de insecte. Sorin Minea a mâncat lăcuste și viermi în Thailanda / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Sorin Minea, președintele sindicatului Romalimenta, a vorbit despre discuțiile privind consumul de insecte și ideea că UE ar putea obliga oamenii să mănânce gândaci.

Sorin Minea a povestit despre o experiență personală în Thailanda, unde a vizitat o piață cu insecte. El a cumpărat și a gustat diverse tipuri de insecte, menționând că unele i-au plăcut, iar altele nu.

„E o discuție întreagă acum, că o să mâncăm gândaci, că o să mâncăm furnici, că ne obligă UE să mâncăm...”, a spus Val Vâlcu.

„Nu ne poate obliga să mâncăm ceva, în schimb, după marele anunț cu gândacii și cu insectele am plecat într-o mică vacanță în Thailanda, și am întrebat pe cineva de la hotel dacă în piață la ei se găsesc insecte, și mi-a spus că da. Zic: „Vreau și eu într-o piață cu insecte, vreau să văd.”

M-a dus într-o piață și am întrebat: „Tu ai mâncat?”. A zis: „Nu!”. Zic: „De ce?”, „N-am vrut”, a zis localnicul.

Zic: „Dar restul oamenilor mănâncă?”

Zice: „Da, e o chestie tradițională. Sunt bune.”

I-am zis: „Cumpără-mi și mie o lingură.”

Prețul e foarte mare, nu e un preț mic. Mă costa mai ieftin să-mi iau carne de vită. Am luat o lingură din aia, o lingură din aia, o lingură din aia. Ghidul cu care eram se uita foarte curios și a zis: „Ce faci cu ei?”. Zic: „Gust, că de aia le-am cumpărat.”

Unele mi-au plăcut, altele nu. Lăcustele, m-au cam incomodat picioarele, după am aflat că trebuia să le arunc. Semănau cu niște semințe. Viermii de făină semănau cu niște jumări mai mici și mai dulcegi. N-am murit, n-am pățit nimic.", a spus Sorin Minea. 

 

3. -imagine fara descriere- (sorina-minea_64857300.jpg)

 

„Dacă s-ar băga făină de insecte în pâine, pâinea aia s-ar tripla la preț!"

Potrivit lui Sorin Minea, insectele erau scumpe și vândute cu lingurița, unele ajungând la prețuri de un euro pe linguriță. El a subliniat că proteina din insecte este de înaltă calitate, dar dacă s-ar introduce făină de insecte în pâine, prețul pâinii ar crește semnificativ. 

„Erau scumpe. E o chestie tradițională. Bănuiesc că la țară îți prindeai gândacii și mâncai. Astea din piață erau relativ scumpe. 

În târgul ăla se vindeau de la fructe de mare, până la carne de vită, stomac de porc și insecte. Insectele se vindeau cu lingurița. Erau și niște scorpioni uriași, niște viermi, nu m-am băgat în treburi de genul ăsta. Eu voiam doar de curiozitate. Prețul era în jur de un euro o linguriță din aia. Era al dracului de scump!

Proteina din insectă este o proteină nobilă, o proteină al naibii de bună. Văd și acum că se bagă făină de insecte. Fraților, dacă s-ar băga făină de insecte în pâine, pâinea aia s-ar tripla la preț! Deci e o prostie! Nu te obligă nimeni să mănânci nimic!

Dacă nu ai curiozitatea de a gusta ceva și de a vedea ceva, niciodată nu poți să știi dacă e bun sau rău. S-ar putea să-ți placă, s-ar putea să nu-ți placă. Nu aș mânca gândaci în fiecare zi, dar dacă apar, gustă-i și după aia vorbești în cunoștință de cauză!", a spus Sorin Minea. 

 

 

„S-ar putea să fie o hrană a viitorului"

Sorin Minea a explicat că insectele sunt ușor de crescut și poluează puțin. De asemenea, el a subliniat că insectele pot fi o hrană a viitorului, deoarece oferă o cantitate mai mare de proteină și necesită mai puține resurse decât animalele tradiționale.

„Sunt văzute insectele astea ca o soluție, așa au fost prezentate, la criza încălzirii globale.”, a spus Val Vâlcu.

„Sunt foarte ușor de crescut și foarte puțin poluante.”, a spus Sorin Minea. 

„De ce sunt scumpe dacă sunt puțin poluante?", a întrebat Val Vâlcu.

„Bănuiesc că nu aveau ferme specializate, ci erau de pe câmp și sunt greu de adunat. (...)

Făina face viermi, cineva și-a dat seama că pot fi consumați. Dacă faci o fermă, s-ar putea să reduci prețurile. Cantitatea de proteină dintr-o insectă e mai mare decât la o vacă, consumul de alimente e mai mic. S-ar putea să fie o hrană a viitorului în clipa în care vom avea un deficit de proteină. Este foarte posibil.”, a spus Sorin Minea. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel