Tinerii români nu vor să meargă la război. Conform unui sondaj, 80% dintre ei nu vor să meargă pe front pentru a-și apăra țara.
Tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani nu vor la oaste. Nu au chef să-și apere țara. Nu puțini sunt cei care spun că este imoral să meargă la război. 'Nu au de ce'.
Directorul Asociației pentru Implementarea Democrației, Alexandru Cumpănașu, a explicat la DC News, de ce lucrurile nu sunt atât de simple spunând că tinerii ar trebui să se gândeacă cum ar fi dacă nu ar mai trăi în democrație. Așa. Dintr-o dată.
"Ce nu s-a înțeles este că noi nu facem pledoarie pro bono pentru război. Războiul este ultima opțiune. Pledoaria pro bono pentru război este o aberație. Nu trebuie să fim niște ignoranți așteptând pur și simplu... precum explic în analiză. Un bătăuș îi bate pe toți dintr-o clasă, iar ceilalți se ascund unul după altul sperând că poate: 'pe mine nu mă bate azi'. Mi se pare una dintre cele mai penibile atitudini pe care un stat poate să le aibă. Ce spun eu este că nu trebuie să mergem la război peste ruși, ci că trebuie să fim pregătiți și conștienți. Trebuie să înțelegem că România poate fi într-un război cu Rusia sau cu oricine altceva. Regulile care au existat din anii '50 până astăzi nu mai există. Tinerilor despre care vorbeați dumneavoastră nu le cere nimeni să plece la război. Eu le cer altceva. Să înțeleagă că patriotismul înseamnă să-și iubească democrația. S-au născut în democrație, au trăit în democrație, iar democrația nu vine gratis. Dacă vor dictatură, este varianta cea mai simplă, dar dispar toate - și capucino și frapucino etc. Ajungem să trăim ca în Serbia. Tinerii își doresc asta?", a spus Alexandru Cumpănașu la DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci