Săptămâna de dinaintea Paștelui este considerată Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos.
În această perioadă, în toate bisericile creștine au loc slujbe, denumite denii, care aduc aminte de ultimele zile trăite de Fiul lui Dumnezeu pe Pământ. Suferința trăită de Hristos a permis umanității să fie iertată de păcate în fața Tatălui Ceresc. Un act suprem de iubire, potrivit unui articol publicat de Tradiții și Sperstiții.
Luni – Prima zi din Săptămâna Patimilor face referire la tânărul Iosif care a fost vândut în Egipt de frații săi. În felul acesta scrierile sfinte fac analogie cu situația lui Iisus Hristos care a fost vândut la romani de către Iuda pentru 30 de arginți.
Marți – În această zi, se menționează Pilda celor 10 fecioare care ne atrage atenția că trebuie să trăim tot timpul în Hristos.
Miercuri – În cea de-a treia zi a săptămânii, se face referire la femeia păcătoasă care a uns picioarele Mântuitorului cu lacrimile sale și cu mir, semn de îndreptare a sufletului și de pocăință adevărată.
Joi – În această zi, sunt amintite patru evenimente din viața lui Iisus Hristos: Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.
Vineri – Slujba de la biserică pomenește de „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.
Sâmbătă – Fiecare creștin prăznuiește moartea Mântuitorului nostru și coborârea Lui în Iad.
Trebuie precizat că cele mai cunoscute slujbe din Săptămâna Mare sunt cele din Joia Mare şi Vinerea Mare. În credința populară se crede că cine moare în această săptămână va ajunge direct în Iad, fiindcă Raiul este închis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu