Ce sfaturi le dă Mugur Isărescu românilor, în contextul crizei din Grecia

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a lansat, miercuri, în contextul crizei din Grecia, un apel la înțelepciune și rațiune. El i-a îndemnat pe deponenții la bănci să nu acționeze emoțional, pentru că astfel pierd și timp, și dobânda la depozite și comisionul de retragere anticipată.

"În caz de momente emoționale, mai mult sau mai puțin justificate, băncile pot asigura lichiditatea, se aprovizionează de la BNR și singurii care pierd sunt deponenții: timp, dobândă și comisioanele de retragere", a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a dat, din nou, asigurări că băncile din România cu capital grecesc sunt sigure, bine capitalizate, și supuse reglementărilor BNR, nu deciziilor de la Atena, dar, în caz de panică, Banca Națională este pregătită să intervină cu toate instrumentele pe care le are la îndemână.

Citește și: Alexis Tsipras cedează, dar Angela Merkel îi dă cu flit

"Toate cele patru bănci din România cu capital grecesc sunt persoane juridice române, toate se supun doar legislației din România și sunt supravegheate direct de BNR. În consecință, eventualele măsuri ale autorităților elene de restricție a mișcărilor de capital nu se aplică băncilor din România, și nici măsurile de limitare de retragere de numerar. (...) Dacă, din anumite motive, emoția este predominantă și nu înțelepciunea și rațiunea, putem acționa și cu instrumentele de calmare. Ne utilizăm absolut toate instrumentele de care dispunem", a continuat Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

Potrivit datelor BNR din aprilie, băncile cu capital majoritar grecesc au un rol moderat în sectorul bancar românesc. În funcție de active, băncile cu capital majoritar austriac dețin 36% din totalul sistemului, cele cu capital francez - 14%, cu capital majoritar grecesc - 12%, iar cele cu capital majoritar românesc - 10%. După numărul de bănci, instituțiile de credit cu capital elen se află la egalitate cu cele cu capital olandez (4), iar pe primele locuri se situează băncile cu capital majoritar austriac (7) și cele cu capital românesc (6). În plus, în primele primele cinci bănci din sistem nu este nicio bancă cu capital grecesc, iar în top 10 sunt două bănci.

Vezi și: Motiv de îngrijorare pentru românii care pleacă în vacanță în Grecia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel