EXCLUSIV  Ce și-ar dori tinerii din diaspora ca să revină în țară? Claudiu Hurban: „Este o listă foarte lungă”

Subiectul reîntoarcerii în România este unul arzător pentru mulți români din diaspora, care deși trăiesc departe de țară, păstrează mereu în minte posibilitatea de a reveni la un moment dat, fie că vor să se întoarcă la pensie sau mai devreme. Dar ce anume i-ar convinge pe tineri să facă acest pas? Iată ce a răspuns Claudiu Hurban.

 

În emisiunea "România are nevoie de tine, implică-te!", moderată de jurnalistul Bogdan Bolojan, Claudiu Hurban, reprezentant al Asociației Diaspora Civică Berlin, a fost invitat să discute despre ce își doresc tinerii români care trăiesc în străinătate pentru a se întoarce acasă. 

Întrebat ce și-ar dori tinerii pentru a reveni acasă, Claudiu Hurban a răspuns că lista de nemulțumiri este foarte lungă, subliniind câteva probleme-cheie care îi împiedică pe mulți români să se întoarcă.

Sistemul sanitar

Un prim punct discutat de Hurban a fost sistemul sanitar românesc, despre care mulți români din diaspora spun că funcționează inadecvat. Serviciile medicale rămân o mare problemă pentru cei care trăiesc în străinătate și care sunt obișnuiți cu standarde mai ridicate de îngrijire medicală.

„Cred că este o listă foarte lungă. Dar din discuții la care mai asist, e foarte multă lume care se plânge de sistemul sanitar românesc, care funcționează așa cum funcționează. Sunt chestiile astea mărunte.”, spune Hurban, referindu-se la lipsurile din viața de zi cu zi, care afectează calitatea vieții în România. 

Traficul - un obstacol major

Un alt aspect problematic este traficul urban. Hurban a subliniat că în orașele din Europa de Vest, oamenii au opțiuni eficiente și variate de transport în comun, ceea ce face deplasările mult mai rapide și confortabile. În schimb, în România, oamenii pierd ore întregi în trafic, ceea ce afectează semnificativ calitatea vieții.

„E ora 13:21. Știu că în Berlin dacă trebuie să ajung undeva la 1:45, am trei variante de transport și ajung garantat, fără să stau în trafic. Au crescut calitatea vieții, în sensul că se fac mai mulți bani și nu știu ce, dar lucrurile astea mărunte, nu s-au rezolvat”, spune Hurban, comparând situația din Germania cu cea din România.

Această eficiență este ceva la care românii din diaspora se așteaptă și în țara lor natală, însă lipsa infrastructurii adecvate și planificarea urbană deficitară îi descurajează să se întoarcă.

Bolojan a intervenit în discuție, menționând că deși în România se construiesc autostrăzi în afara orașelor, situația traficului în marile orașe este încă un haos.

„Eu fac o oră până la muncă. Aici chiar avem încă probleme pentru că e foarte ieftin astăzi să ai mașină în România. Taxele sunt foarte mici”, a adăugat el, ceea ce duce la un număr mare de autoturisme și la congestii zilnice.

„Nu trăiesc într-o utopie în care să mă gândesc că lucrăm în spatele blocurilor. Dar totuși sunt două ore din 24. Mi se pare că e destul de mult. Tot timpul mi-a zis că trebuie să fac în așa fel să găsesc o soluție, să fac maxim o jumătate de oră. Toată lumea să aibă 5 mașini din punctul meu de vedere. Adică mașina e o chestie pe care dacă ți-o permiți, poți să o accesezi, nu e nicio problemă, dar în același timp împărțim toți drumurile publice pe care le avem, sunt cele care sunt.”, adaugă Claudiu Hurban.

Siguranța rutieră și cea publică - motive de îngrijorare

Un alt subiect ridicat de Hurban a fost lipsa siguranței pe drumurile publice din România. El a menționat frecventele cazuri de accidente grave, în care persoane fără permis, fără asigurare sau cu mașini neînmatriculate provoacă tragedii pe străzile țării.

„Siguranța mi se pare că e o chestie recurentă, adică mai aud că nu știu cine a omorât, fără permis, fără talon, fără asigurare, pe trecerea de pietoni, o femeie cu un copil și chestii de genul ăsta. Și multe din cazurile astea pot fi prevenite. Nu simt că se face ceva în sensul ăsta, adică stau de foarte mult timp și mă întreb bă, dar nu putem pune trei radare fixe într-un oraș, pe o arteră mare care trece până lângă un parc? Chestii de genul ăsta”, a spus el.

De asemenea, Hurban a discutat despre serviciile publice din România, de la administrația locală până la interacțiunile cu autoritățile statului, subliniind că, deși există inițiative bune, precum platforma Ghișeu.ro, încă este mult loc de îmbunătățire.

„Se merge în direcția asta, dar până se vor împământeni și vor funcționa, cum trebuie, mai e destul. Sper să se ajungă acolo, asta să nu mai fie o problemă în câțiva ani.”, a adăugat el.

Într-o țară unde birocrația poate fi o povară, lipsa de eficiență în serviciile publice este un alt factor care îi face pe tinerii din diaspora să ezite să se întoarcă.

Lipsa bucuriei de a trăi

Unul dintre cele mai interesante aspecte discutate de Hurban a fost legat de starea generală de spirit a oamenilor din România.

„Mi se păre că e așa o lipsă de bucurie a vieții. Nu știu cum să-i zic, cum să o definesc. Lumea foarte posomorâtă, toată lumea aleargă doar după bani. Nu că aș spune că în Germania merg câinii cu covrigi în coadă, dar e mai relaxată lumea.”, a spus el. Atmosfera generală din România este percepută ca fiind una în care oamenii sunt adesea posomorâți și concentrați doar pe câștigul material, ceea ce contrastează cu o stare de spirit mai relaxată din țări ca Germania.

Deși nu sugerează că viața în Germania este perfectă, Hurban consideră că oamenii din diaspora, care se întorc în România după o perioadă petrecută în străinătate, simt imediat diferența.

„În Germania cu un salariu mediu, stai decent. Acum, dacă visezi iahturi, vile și avioane, vorbim de altceva. Dar așa, o viață normală, decentă, este ușor de atins. Și implicit neavând problemele astea mici ale vieții, atunci cred că ești un pic mai relaxat și se vede și pe fața ta asta.”, a spus el, explicând că lipsa micilor probleme ale vieții cotidiene face oamenii mai relaxați și mai fericiți.

Hurban a mai menționat că de fiecare dată când se întoarce în România, simte pe propria piele aceste probleme.

„De fiecare dată când vin acasă, am așa câteva zile, 3-5 zile în care sunt foarte zen și-mi dau seama de cum mă schimb eu după o săptămână de trafic în România.”, a spus el, explicând că în Germania aceste frustrări zilnice sunt mult mai rare.

Siguranța în orașe, un avantaj al României

În ciuda criticilor, Bolojan a subliniat și un aspect pozitiv al vieții în România, respectiv siguranța pe străzi. Comparând situația din România cu orașe din vestul Europei, precum Roma, el a explicat că în țara noastră încă te poți plimba pe stradă noaptea fără teama de a fi atacat.

„Poți să ieși din casă la 12 noaptea, la 3 dimineața, nu ai probleme, cum sunt în multe orașe din vest”, a spus Bolojan. Hurban a fost de acord că Berlinul, deși un oraș mare și modern, oferă de asemenea un nivel de siguranță ridicat.

„Și aici că e 3 dimineața sau 3 după miază, așa mă simt foarte sigur. Mă rog, cum e fiecare oraș de mărimea asta, metropolă, mai sunt și zone unde stai așa cu ochii în patru, dar în general este sigur da”, a încheiat el.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel