Vâlcu și Bulai au vorbit despre cum era înainte de invazia SMS-urilor prefabricate de sărbători, exclusiv la DC News.
„Ai fost profesor de istorie, ai predat istorie. Ce-și urau oamenii, de sărbători, înainte de inventarea Orange și Vodafone? Înainte să-ți vină mesajul cu «Fie ca...», cu prefabricatele astea?”, a întrebat Vâlcu în ediția specială de Paști.
„În comunism, în 1986 – 1989 am fost stagiar. E interesant aspectul aceasta. Sigur, absența Internetului ne făcea să vorbim mai mult. Erau și atunci mesaje prefabricate. De exemplu cumpărai vederi, adică poza gata făcută - care nu are sens astăzi fiindcă îți faci câte poze vrei - chiar cu mesaje. Îmi pare rău că nu mai există astăzi obiceiul. Sigur, trebuia să scrii și tu ceva, avea un spațiu acolo pentru salutări, erau formule stereotipare și pe vremea aceea.
Îmi aduc amine cum începeau scrisorile – e un alt lucru despre care nu știe lumea, în special tinerii. Erau scrisori, nu emailuri. Începeau așa: «Dragi ai mei, vă scriu nu știu ce, aflați despre mine că sunt bine, sănătos, ceea ce vă doresc și dumneavoastră». Erau formulele acestea stereotipare care se foloseau inclusiv între persoanele apropiate. Sigur, scrisorile aveau totuși niște pagini, fiindcă dădeai bani, te duceai la poștă, era aiurea să scrii trei rânduri. Adică nu aveam trei-patru rânduri pe o scrisoare, scriai pagini întregi”, a amintit Bulai.
„În perioada aia, sărbătorile de Paști erau cumva foarte interesante. Erau ușor camuflate, adică nu era nimic public fiindcă nu erau scoase în față și erau astfel mai aproape de sensul lor, într-un fel. Ele trebuie să fie comunitare, trebuie să aducă împreună comunitățile, ceea ce se întâmpla. Pe la biserici se adunau oameni, nu pățea nimeni nimic, erau cu lumânări, puteau să meargă și activiștii, nu era ca acum să te pozeze, să te filmeze”, a adăugat sociologul.
VEZI ȘI: Alfred Bulai: "Veneau părinți să mă roage să le bat copiii. E foarte grav".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News