Cine a fost la Roșia Montană în ultimii ani a constatat că este imposibil să găseşti pe cineva care să nu fie legat într-un fel de exploatarea din zonă. Contestat în București și în alte câteva orașe, proiectul minier din Roşia Montană este vital pentru locuitorii Apusenilor.
Potrivit evz.ro, în Roșia Montană sunt oameni care nu au apărut în nicio reclamă la televizor și care nu sunt înscrişi în vreo asociaţie de protecţia mediului, care și-au expus opiniile despre exploatarea de la Roșia Montană.
Familia Furtună are doi copii, Denis de 5 ani şi Clara, o fetiţă de 11 ani. Locuiesc chiar la intrarea pe drumul care duce spre carieră şi spun că nu au acceptat expropierea pentru că "nu a fost o ofertă acceptabilă" şi nu au vrut să plece.
Cei doi soţi lucrează la Roşia Montană Gold Corporation, el la diverse munci de amenajare, ea ca bucătăreasă. "Eu nu mă cert cu cei care sunt împotrivă, ci pur şi simplu îi rog să vină să trăiască în locul nostru o lună – două. Mă gândesc că Statul a pus nişte condiţii în contractul ăla pentru minerit, iar dacă nu se respectă cred că nu vor face ce vor ei din ţara asta. Bine, nu se mai face proiectul, dar ce locuri de muncă vom mai avea? Aici nu poţi să faci agricultură, iar să faci turism e o glumă bună. Vin cu maşinile, se uită şi pleacă", spune Monica Furtună.
"Neam de neamul meu a lucrat la mină, aici s-au născut, aici au crescut", spune Terezia David, o femeie în vârstă de 80 de ani. "Aici n-avem cu ce trăi. Nu iese o boabă de grâu, de orz, un grăunte, nimic. De ce nu scoate Statul aurul? De ce au închis şi când au venit oamenii ăştia a început scandalul? De ce nu au ieşit să protesteze atunci când s-au închis minele?", se întreabă retoric bătrâna.
[caption id="attachment_362214" align="alignnone" width="640"] Clădirile de patrimoniu cumpărate de RMGC sunt aduse la forma inițială de muncitorii companiei. Foto: Crișan Andreescu[/caption]Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News