Mai mulți locuitori din regiunile în care se desfășoară referendumuri au vorbit despre ce se întâmplă cu adevărat acolo.
Svetlana și fiica ei Carina, ambele foste rezidente în Herson, și-au părăsit casele și au ajuns la Zaporojie cu câteva ore înainte de începerea votului pentru a deveni parte a Rusiei.
„Ne-au spus că orașul nostru natal face parte din Rusia și că a fost eliberat”, a spus Svetlana. „Aproximativ 70% dintre oameni sunt șomeri acolo. Mâncarea vine din Crimeea și trebuie să plătim în ruble.”
Olexii, care a ajuns la Zaporojie împreună cu soția și fiul său, spune că referendumul este fals și că acum este momentul alegerii.
„Există oameni care cred cu adevărat că, dacă Luhansk se alătură Rusiei, viața va deveni mai bună și vor fi mai fericiți”, a spus el. „Sunt surprins pentru că cei mai mulți dintre ei au lucrat pentru companii ucrainene și așa și-au câștigat existența. Acum nu au nimic, dar sprijină Rusia”, a spus el, conform Al Jazeera.
Procesele de vot în regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson au fost descrise de către ţările occidentale drept o simulare.
Potrivit unor informaţii, sunt folosite buletine de vot pe suport de hârtie, deoarece nu a fost timp, săptămâna aceasta, când au fost anunţate referendumurile, să se organizeze o procedură de vot electronic, scrie Rador.
NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit "încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială", relatează Reuters.
"Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU", se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care face parte statele membre ale Alianţei (citește continuarea AICI).
Guvernul american comunică direct şi în privat cu Moscova de luni de zile pentru a alerta regimul lui Vladimir Putin asupra 'gravelor consecinţe' pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina, scrie The Washington Post în ediţia sa de vineri, potrivit EFE.
Consecinţele asupra cărora SUA au avertizat Rusia în cazul în care ar folosi arma nucleară sunt 'în mod deliberat neclare' tocmai pentru a spori îngrijorarea Kremlinului cu privire la un ipotetic răspuns american., notează publicaţia, care citează surse guvernamentale de la Washington, sub rezerva anonimatului.
Miercuri, preşedintele Vladimir Putin a fluturat 'armele viitorului' pentru a avertiza NATO că Rusia dispune de un arsenal nuclear 'fără egal' care îi permite să contracareze orice ameninţare occidentală. 'Aş dori să amintesc că şi ţara noastră dispune de diferite sisteme ofensive iar, în unele componente, acestea sunt mai moderne decât cele deţinute de ţările NATO', a afirmat Putin miercuri în discursul său televizat către naţiune în care a anunţat mobilizarea 'parţială' pentru a trimite noi forţe în Ucraina.
Preşedintele rus, care în urmă cu patru ani a prezentat lumii o nouă armă hipersonică capabilă să eludeze scutul antirachetă al SUA şi să ajungă în orice punct de pe glob, a adăugat că Moscova nu va ezita să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a-şi apăra ţara şi poporul (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci