Ce spun românii din Ucraina despre noua lege a minorităților naționale care le limitează drepturile / video

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Românii din Ucraina sunt nemulțumiți de noua lege a minorităților naționale adoptată în Parlamentul de la Kiev.

Românii din Ucraina spun că noua lege a minorităților naționale adoptată de Kiev le limitează drepturile, în special în ceea ce înseamnă învățământul în limba maternă care, conform noului act normativ, este redus la doar câteva ore pe săptămână, conform TVR, citat de Agenția de Știri Bucpress.

Vasile Răuț, preşedintele societăţii Golgota a românilor din Ucraina: Sunt foarte dezamăgit. (…) Vom avea tot mai puțină limbă română în școli, ceea ce este inadmisibil într-un stat democratic.

Aurica Bojescu, secretar Uniunea inter-regională „Comunitatea românească din Ucraina”: Următoarea generaţie nu va cunoaşte limba şi nici nu va şti să scrie, să citească, iar copiii copiilor lor deja nu vor folosi nici măcar limba în familie.

Maria Andrieș, preşedinta Asociaţiei ”Doamnele Române” Cernăuţi: N-am cerut atât de mult, era schimb de articolul 7 din legea educației, care ne-ar permite să fie educația în școli cum a fost și mai înainte, în limba maternă.

CITEȘTE ȘI     -     Ucraina, lege împotriva minorității românești. Chirieac: Ei cred că Uniunea Europeană e o chestie care îți dă bani și tu, oligarh, îi iei și îți cumperi iaht la Nisa

Youtube video image

Parlamentul de la Kiev a adoptat legea minorităților naționale

Înainte de Crăciun, pe 22 decembrie 2022, Duma de Stat de la Kiev a adoptat legea minorităților naționale în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția și fără a ține cont de recomandările pe care România le-a formulat. Ministerul Afacerilor Externe de la București a reacționat imediat față de noul act normativ din Ucraina, mai ales în condițiile în care președintele Volodimir Zelenski a făcut promisiuni țării noastre în acest an, atunci când a ținut un discurs în Parlamentul României.

MAE a subliniat că a solicitat în mod repetat părţii ucrainene consultarea temeinică a comunităţii române din Ucraina în procesul elaborării şi adoptării legii. Pe fond, arată reprezentanţii ministerului român, legea reprezintă „o variantă îmbunătăţită în raport cu proiectele anterioare analizate la nivelul legislativului ucrainean“ (citește mai mult AICI).

CITEȘTE ȘI     -    Rareș Bogdan: Sunt mâhnit! Românii și-au dat și cămașa de pe ei pentru ucraineni, iar ei votează o lege care limitează accesul la educație în limba maternă pentru minorități

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel