În contextul atacurilor cu drone ale Federației Ruse la granița României, analistul politic Bogdan Chirieac i-a adresat câteva întrebări ministrului Apărării, Angel Tîlvăr.
Bogdan Chirieac, analist politic, și Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, au fost invitați la Antena 3 CNN, în contextul atacului pe care Federația Rusă l-a făcut în orașul ucrainean Reni, la câțiva kilometri de granița României.
„Este un moment foarte rar întâlnit să îl aud în public pe ministrul Apărării Naționale, domnul Angel Tîlvăr“, a spus Bogdan Chirieac.
„Domnule ministru, după această întâmplare urmează să notificați NATO pentru a întări apărarea anti-aeriană la Tulcea și Galați? Cu siguranță că nu sunt luate la țintă, dar pot exista defecțiuni tehnice, mai ales că rușii folosesc drone iraniene, care nu știu cât de performante sunt în materie de localizare, precizie șamd“, a adăugat Bogdan Chirieac.
„Ne amintim incidentul din Polonia și există posibilitatea ca în astfel de situații să apară și posibilitatea producerii unor lucruri care să afecteze o zonă care nu este vizată de conflict. Suntem în dialog permanent cu aliații noștri și ne coordonăm permanent cu aceștia. De asemenea am întărit măsurile de vigilență. În plus, la Vilnius, planurile regionale au fost adoptate, motiv pentru care știm foarte bine ce avem de făcut, dar în acest moment nu există amenințări directe în apele noastre teritoriale sau asupra teritoriului național. Nu se impune o ședință CSAT“, a replicat ministrul.
„Sistemele de radiolocație din România, sau ale partenerilor NATO care sunt localizați în țara noastră au aflat din timp de acest atac cu drone?“, a insistat Bogdan Chirieac.
„Nu vă pot da această informație cu precizie, dar avem mijloacele necesare pentru a urmări lucrurile în desfășurarea și dinamica lor“, a spus ministrul.
„Urmează, de asemenea, să cereți companiilor producătoare, că e o listă lungă de așteptare, pachete cu rachete cu rază scurtă și rază foarte scurtă de acțiune? Mă refer la tipul de rachete care pot distruge dronele“, a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac.
„În România este nevoie de aprobarea prealabilă a Parlamentului, avem această aprobare, iar lucrurile se află în proces de desfășurare“, a spus ministrul.
„Ați depus o plângere oficială - nu că vor lua în seamă plângerea noastră, dar ați protestat oficial - că bombele au căzut foarte aproape de teritoriul României?“, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Condamnăm războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina, precum și atacurile nejustificate și ilegale împotriva tuturor regulilor internaționale și a normelor umanitare. Cred că întreaga comunitate internațională trebuie să aibă o reacție vis-a-vis de această situație“, a replicat ministrul.
„S-a pus întrebarea aceasta cu sutele de tone de carburant ce s-ar fi putut scurge în Dunăre. probabil că rușii vor ataca și navele de pe canalul Bâstroe. Vă gândiți la măsuri de urgență pentru a împiedica poluarea Dunării?“, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Și astăzi, când am avut discuții la Guvern, am abordat și această situație și cu siguranță ne vom gândi la măsuri. România este la fel de bine apărată ca orice stat aliat, iar românii sunt în siguranță la fel ca toate popoarele din spațiul euro-atlantic.
România și NATO nu se află în război cu Rusia. Acest incident îl interpretăm în prisma atacului neprovocat al Rusiei împotriva unui stat suveran. Se vede cât de important a fost ca România să accentueze, în numeroase rânduri, importanța Mării Negre“, a replicat ministru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News