Ce spune culoarea ochilor câinelui tău despre el

Ce spune culoarea ochilor câinelui tău despre el / Foto: Pixabay
Ce spune culoarea ochilor câinelui tău despre el / Foto: Pixabay

Știai că majoritatea oamenilor preferă câinii care au ochi mai închiși la culoare?

De-a lungul timpului, oamenii ar fi selectat în mod natural câinii cu ochi mai închişi la culoare, potrivit unui nou studiu publicat miercuri în jurnalul ştiinţific Royal Society Open Science.

VEZI ȘI: Efectul neștiut al domesticirii câinilor. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Care este motivul pentru care un iris mai închis la culoare ar face un câine mai simpatic în ochii unui om? Ei bine, cercetătorii de la Teikyo se bazează pe studii aplicate la primate şi, mai ales, la oameni, la care o pupilă dilatată este asociată, spre exemplu, cu emoţii pozitive, spre deosebire de o pupilă contractată.

Mai important, o pupilă mare ar fi, de asemenea, asociată inconştient cu o fiinţă juvenilă, prin urmare vulnerabilă şi inofensivă - ca la copii, în cazul cărora dimensiunea pupilei scade odată cu înaintarea în vârstă.

Atunci când irisul unui câine este întunecat şi, prin urmare, nu se poate distinge de pupilă, oamenii au impresia că văd o pupilă foarte mare. Un câine cu irisul închis la culoare este astfel perceput "drept slab şi având nevoie de protecţie", potrivit studiului.

Cum și-au testat cercetătorii teoria



Cercetătorii au testat această teorie prezentând oamenilor imagini cu 12 câini, în două versiuni: una cu ochii închişi la culoare şi una cu ochii deschişi la culoare, scrie Agerpres.

Participanţilor li s-a cerut să caracterizeze personalitatea fiecărui animal, de la prietenoasă la mai puţin prietenoasă. De asemenea, ei au fost întrebaţi dacă ar dori să interacţioneze cu fiecare câine sau chiar să îl adopte. Operaţiunea a fost repetată cu o a doua cohortă de participanţi.

"Câinii cu ochii închişi la culoare din imagini au fost percepuţi drept mai prietenoşi şi mai juvenili", potrivit concluziilor studiului. Însă, deşi această caracteristică a facilitat interacţiunea, nu a fost suficientă pentru a stârni dorinţa de adopţie.

Câinii cu ochii închişi la culoare, mai numeroși



Cercetătorii de la Universitatea Teikyo au recunoscut că studiul lor prezintă unele limitări, cum ar fi "familiaritatea", care ar sugera că sunt preferaţi câinii cu ochii închişi la culoare doar pentru că sunt mai numeroşi sau faptul că testele au fost efectuate pe un număr limitat de specii de câini în comparaţie cu toate cele existente.

"Acesta este primul studiu care analizează diferenţa de culoare a ochilor între câini şi lupi", a declarat pentru AFP autorul principal Akitsugu Konno. Însă, "alţi factori decât preferinţele umane ar putea contribui la ochii mai întunecaţi ai câinilor", a adăugat el, exprimându-şi speranţa că alte cercetări pe această temă vor "confirma universalitatea acestui fenomen". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel