Reducerea TVA în anumite sectoare nu este o idee bună, întrucât din experiența altor state a rezultat că o astfel de măsură nu ajută consumatorul, a declarat, marți, șeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer.
"Nu este o idee bună să se fragmenteze sistemul fiscal, să aveţi scutiri, cote mai mici şi complicaţii de genul acesta. Experienţa din alte ţări ne arată că dacă reduci cota de TVA la restaurante, hoteluri, la anumite produse, aceşti bani vor ajunge în altă parte, nu ajută consumatorul", a spus de Vrijer, citează NewsIn.
Oficialul misiunii nu vede care ar fi avantajele unei astfel de abordări.
Cu o zi în urmă, la finalul întrevederii cu FMI, premierul Victor Ponta a declarat că reducerea TVA la 9% pentru pâine ar putea fi aplicată de la 1 iulie ca proiect-pilot dacă veniturile bugetare vor creşte asfel încât să acopere deficitul de 200 de milioane de lei generat de această decizie.
Întrebat de presă dacă a discutat cu delegaţia FMI despre reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, premierul a spus că au fost unele discuţii de principiu, dar dialogul se va relua la viitoarea vizită a partenerilor financiari internaţionali.
"Avem o discuţie din nou la sfârşit de mai, început de iunie, şi o să încercăm atunci, de la 1 iulie, odată cu rectificarea bugetară, să facem acel proiect pilot pentru un singur produs, pentru a vedea dacă opinia noastră, şi anume că un TVA redus, duce în realitate la încasări mai mari şi la combaterea evaziunii fiscale este reală", a spus el.
La întrebarea jurnaliștilor dacă măsura este acceptată de delegaţia FMI, premierul Victor Ponta a afirmat: "Le-am prezentat această idee şi cei de la FMI au spus foarte clar: <<Cât se pierde contabil dacă doar la pâine reduceţi TVA?>> Cred că e undeva spre 200 de milioane de lei. <<Îi puneţi din altă parte cei 200 de milioane de lei la rectificare, asta înseamnă că n-aveţi încasări mai mici şi vedem dacă în şase luni chiar e adevărat ce spuneţi voi>>, a relatat Victor Ponta.
Referitor la același subiect, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, arăta săptămâna trecută, că măsura reducerii TVA la 9% la pâine ar putea fi introdusă experimental în al doilea semestru din 2013, urmărindu-se reducerea evaziunii fiscale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu