Senatorul PNL Ioan Ghișe a susținut, miercuri, la RFI, că, dacă se va înființa comisia parlamentară pentru a ancheta modul în care fiica președintelui Ioana Băsescu a achiziționat terenul agricol din județul Călărași, iar un raport al acesteia va evidenţia elemente de infracţionalitate, el va fi trimis la Parchetul General, parlamentarul opinând că este vorba de trafic de influență în acest caz.
Precizând că, de regulă, rapoartele comisiilor parlamentare de anchetă au ca finalitate fie modificări legislative, fie sesizarea "în mod direct a Parchetului şi în mod particular a altor organe şi instituţii ale statului cu responsabilităţi în respectarea legii şi eventual sancţionarea încălcărilor de lege", dacă se identifică elemente de încălcare a legii, Ioan Ghișe a arătat că președintele Traian Băsescu are imunitate "exclusiv" pentru declarații, la fel ca parlamentarii. "Preşedintele României - dacă ar fi în exerciţiu, în înţelegerea mea, Băsescu este cum spun de multe ori inculpat, impostor şi uzurpator de funcţie publică, pentru că a fost demis de popor - dar revenind la întrebarea dvs., preşedintele României are exact ca şi parlamentarii imunitate exclusiv pentru declaraţii, nu pentru fapte, iar vorbele scrise de un procuror general la un moment dat, mă refer la domnul Daniel Morar, nu exced Constituţia şi nu constituie imunitate pentru Băsescu. Deci Băsescu are imunitate exact ca orice parlamentar, pentru declaraţii. Una-s declaraţiile şi alta sunt faptele", a explicat Ghişe, întrebat ce valoare juridică are un astfel de raport parlamentar, în condițiile în care președintele beneficiază de imunitate.
Ce spune Ghișe despre cazul Călărași
Potrivit senatorului PNL, "în cazul Călăraşi este de domeniul evidenţei că acolo s-a făcut un trafic de influenţă, numai din ceea ce a spus preşedintele, consilierul prezidenţial Rădulescu, fiica Ioana Băsescu şi respectiv ministrul de Finanţe. Plus faptele, adică îţi dă în şase zile un credit care depăşeşte standardele bancare, după care intervii să-l menţină în funcţie pe cel care i-a dat fiicei tale acel credit, chiar el, păcătosul, spunând că de fapt el a vrut să ia creditul, dar n-a putut, că are venitul mai mic decât fiica lui. Astea sunt fapte cunoscute, de notorietate publică. Comisia urmează să cerceteze (...) Oricine vă spune că normele bancare nu au fost respectate, pentru că limita de creditare pe persoane fizice a fost depăşită cu mult în cazul acestui credit", a mai susținut Ioan Ghișe.
Urmează o a treia suspendare a președintelui Băsescu?
Întrebat dacă USL îl va suspenda pe preşedintele Traian Băsescu, dacă raportul comisiei Călăraşi constată ilegalităţi, Ioan Ghişe a răspuns: "Băsescu este suspendat din 6 iulie 2012, prin hotărârea Parlamentului numărul 33. Acea hotărâre nici până astăzi n-a fost anulată de Parlament. El după aceea a fost demis şi de către popor. Faptul că Parlamentul nu şi-a îndeplinit obligaţia constituţională de a finaliza procedura referendumului printr-o hotărâre în constatare face să existe această confuzie. N-ai ce să suspenzi prin Parlament pe o persoană care-i suspendată de un an şi jumătate! Dacă raportul comisiei va evidenţia elemente de infracţionalitate, cazul nostru, trafic de influenţă, va fi trimis la Parchetul General", a susținut liberalul.
Fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, a primit un credit de un milion de euro de la CEC, pentru un teren agricol în judeţul Călăraşi.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat că CEC poate acorda împrumuturi care să depășească plafonul de 700.000 de euro, dar acestea trebuie în prealabil aprobate de Consiliul Director al băncii de stat, condus de Radu Ghețea, cel pentru care președintele Traian Băsescu a sunat recent la ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, ca să nu-l schimbe din funcție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu