Am vorbit cu expertul în sănătate publică Ioana Stăncel despre ce s-a întâmplat în platoul Digi24, când a fost invadată de gândaci. Incidentul atrage atenția asupra uneia dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Capitala, dar despre care nu prea se vorbește.
Zilele trecute, câteva imagini cu expertul în sănătate publică Ioana Stăncel, „invadată de gândaci la Digi 24”, au fost preluate de toate publicațiile.
Ioana Stăncel a povestit, pentru DC News, ce s-a întâmplat dincolo de acele imagini pe care le știm cu toții.
„La Digi era una dintre emisiunile de dimineață, am simțit vizitatorul pe marginea sacoului. Am vrut să întrerup, m-am uitat și față de cei din studio, am văzut că se continuă, m-am gândit să nu stric emisiunea și nu era ceva vital. Nu mă omora vizitatorul. Și am continuat discutând subiectul care era foarte important și era esențial să aibă continuitate.
Sigur nu era din studio-ul dânșilor, pentru că abia ajunsesem. Eu nu veneam de acasă. În dimineața respectivă am început programul foarte devreme acolo unde lucrez. Plecasem cu un sacou care purta o culoare a unui partid politic, dar eu nu fac politică și, ca să nu dau ocazia interpretărilor, am luat repede un alt sacou pe care îl aveam pe marginea scaunului când am ieșit să ajung la dânșii.”, ne-a declarat Ioana Stăncel.
Gândăcelul nu era nici din studio și nici de acasă, dat fiind faptul că, spune Ioana Stăncel, a apelat la dezinsecție până când a ajuns să facă alergie la substanță.
„Tot Bucureștiul este infestat cu insecte și rozătoare!”, a subliniat expertul în sănătate publică Ioana Stăncel.
Ioana Stăncel a menționat că cei de la Digi24 au restrâns cadrul, încercând să salveze situația, dar imaginea deja era preluată.
„Nu sunt supărată! În niciun caz gândacul nu era de la Digi24 și n-au de ce să fie criticați. Faptul că a apărut... asta este! Mergem înainte! Important este să depășim momentul și să facem ceva să oprim infestarea”, ne-a mai spus Ioana Stăncel, care a atras atenția asupra profesionalismului cu care televiziunea a tratat-o întotdeauna.
În continuare, Ioana Stăncel ne-a spus că „ar trebui să știm că Bucureștiul este infestat și are clădiri care nu mai asigură o siguranță din acest punct de vedere. Sunt clădiri vechi, care au instalații vechi, care permit scurgeri și umezeli. Acestor insecte și rozătoarelor le place umezeala, locul închis, călduț și se dezvoltă prielnic. Faptul că acum suntem într-o perioadă umedă le priește.”
Expertul în sănătate publică a precizat, de asemenea, că „avem în București și aducțiunile de apă și casetele de pe Dâmbovița, de pe râul Colentina, care permit acumularea de deșeuri și un mediu în care să se hrănească aceste insecte și rozătoare.”
Nu în ultimul rând, Ioana Stăncel a atras atenția asupra faptului că în București, clădirile nu sunt făcute neaparat cu sisteme care să împiedice infestarea, amintind de „ghenele de gunoi unde oamenii aruncă inclusiv deșeuri alimentare, care nu fac decât să atragă insectele și să supraviețuiască acolo.”
Ioana Stăncel consideră că această problemă ar trebui să devină prioritate de sănătate publică pentru Administrația publică municipală și de sector. Totodată, expertul în sănătate publică crede că sunt necesare măsuri de prevenție la nivelul clădirilor noi.
„Rozătoarele transmit boli de tipul febrelor hemoragice, care prin mușcătură sau excremente, sunt periculoase pentru om. Se transmit fie direct, fie indirect - sunt gazde pentru alte boli. La fel, insectele, prin saliva lor, prin excremente... Faptul că circulă pe alimente, prin casă, prin locuri pe care punem mâna, folosim alimentele, transmit boli care au un platou de simptome diferite.”, a mai spus Ioana Stăncel, menționând „răceala, febra hemoragică, indigestia sau boli foarte grave și letale.”
„Din cauză că se fac dezinsecții necoordonate sau care nu respectă periodicitatea, insectele reapar din una din cele trei faze de dezvoltare: ouă, larve sau insecte și devin rezistente la substanțe insecticide”, a încheiat, într-o notă informativă, Ioana Stăncel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu