Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit, pentru DCNews, despre ivermectină și utilizarea ei în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2.
Virgil Musta a explicat în exclusivitate pentru DC News cât de eficientă este substanța ivermectină în tratarea bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2 și dacă un tratament de acest fel s-ar putea aplica și bolnavilor din România.
”Noi nu avem experiență pentru că nu am folosit acest medicament. La nivel internațional sunt câteva studii care analizează efectul ivermectinei în diferite faze a bolii. Din câte știu eu, fiind un antiviral, eficiența lui maximă este în faza inițială a bolii, în prima săptămână și în formele ușoare, moderate. Nu știu dacă există eficiență și în formele critice. Pe de altă parte, studiile care sunt în desfășurare sunt studii cu un număr nu foarte mare de pacienți astfel că atât OMS, cât și CDC au spus că ivermectina poate fi folosită, dar doar în studiile clinice, fără să intre în ghidurile terapeutice pentru infecția SARS-CoV-2. Pe măsură ce studiile aduc noi dovezi de eficiență, atunci probabil că la un moment dat, dacă sunt eficiente, ar putea fi acceptate. Pe moment nu sunt acceptate ca să fie folosite în ghidurile terapeutice ci doar în studii clinice, atât în Europa, cât și în Statele Unite. La noi în țară nu există medicamentul de uz uman avizat. La noi este avizat doar medicamentul de uz animal ceea ce nu intră în discuție să fie folosit nici măcar în studii clinice pe oameni. Trebuie mai întâi avizat, iar mai apoi folosit în studii clinice”, a declarat în exclusivitate pentru DC News medicul Virgil Musta.
Vezi și: Undă verde pentru IVERMECTINĂ în România. S-a făcut primul pas pentru avizare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu