România a devenit al doilea membru al NATO și UE care achiziționează drone armate de la Turcia. Am fi propus un plan comercial în valoare de 15 miliarde de dolari până în 2025.
Referitor la relațiile în Marea Neagră, Fidan (Ministrul de Externe al Turciei) a spus despre Convenția de la Montreux că va continua să servească „ca o garanție pentru securitatea regiunii” și și-a reiterat afirmațiile similare de marți, când a subliniat angajamentul „neclintit” al Ankarei față de tratatul din 1936 care reglementează trecerea navelor prin Strâmtoarea Turcească.
România a fost a treia și ultima oprire în turneul balcanic al diplomatului turc, care l-a dus mai întâi în Albania și apoi în Bulgaria în această săptămână, notează publicația Dailysabah.
Fidan a discutat despre securitatea regională, cooperare și comerț cu omologii săi din Albania, Bulgaria și România, precum și despre ultimele evoluții din Balcani și evenimentele din Orientul Mijlociu.
Turcia a înființat un grup de lucru cu Bulgaria și România, care va începe probabil să opereze din mai, pentru a curăța Marea Neagră de minele pe care Rusia le-a plasat pe coasta Ucrainei la începutul anului 2022 și care au derivat ulterior în apele celor trei țări. Minele plutitoare pun în pericol navigația și complică eforturile Ucrainei de a sparge blocada navală rusă.
„Ca aliați NATO cu maluri la Marea Neagră, securitatea și stabilitatea regionale sunt vitale. Atașăm o mare importanță faptului că războiul din Ucraina nu duce la o escaladare în Marea Neagră”, a remarcat Fidan marți.
Referitor la relațiile Turciei cu România, Fidan a lăudat o "perioadă bună în curs de desfășurare și întărire treptată" și a afirmat că baza acesteia este "înțelegerea încrederii reciproce".
„Odobescu și cu mine am avut o întâlnire foarte productivă, atât în discuțiile private, cât și în cele interdelegație,” a declarat Fidan, precizând că cei doi vor stabili în curând un consiliu de cooperare strategică la nivel înalt.
România este cel mai mare partener comercial al Turciei în Balcani, iar volumul comerțului a crescut semnificativ în ultimii ani, depășind 10 miliarde de dolari pentru doi ani consecutivi.
Vecinii își propun un volum de comerț de 15 miliarde de dolari până în 2025, conform lui Fidan.
Diplomații au discutat, de asemenea, despre eforturile antiteroriste și cooperarea în domeniul apărării, unde, după Polonia, România a devenit al doilea membru al NATO și UE care achiziționează drone armate de la Turcia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu