Europarlamentarul PNL Renate Weber a explicat, luni, la RFI, statutul juridic actual al fostului premier Adrian Năstase, arătând, totodată, că PSD se află încă în ”faza reacțiilor emoționale”, aluzie la recenta declarație a secretarului general al partidului, Liviu Dragnea. Cât despre telefonul ministrului de Interne, Ioan Rus, către Adrian Năstase, Renate Weber nu îl consideră un gest ilegal, însă românii ar trebui să evite reînvierea unor sentimente medievale.
Renate Weber a declarat luni că Adrian Năstase are statut de condamnat, dar nu și pe cel de deținut, deoacamdată. "Adrian Năstase a fost condamnat de o instanţă, decizia este definitivă, deci cu siguranţă are statutul de condamnat. În opinia mea, el nu are încă statutul de deţinut, pentru că aşa este procedura. Există o serie de formalităţi, care trebuie îndeplinite. Când o persoană începe practic executarea, există un mandat de executare şi acesta trebuie pus în practică şi necesită aceste formalităţi. În cazul Adrian Năstase, mandatul de executare nu s-a mai finalizat, pentru că a intervenit tentativa de sinucidere. În opinia mea, el încă nu a început executarea pedepsei", a precizat liberala.
Întrebată dacă Adrian Năstase ar trebui trimis la închisoare sau internat într-un sital-penitenciar, Renate Weber a răspuns: "Şi spitalul-penitenciar tot închisoare este, pentru că e parte a acestui sistem. Eu din câte ştiu din experienţa de avocat, orice persoană preluată pentru a executa o pedeapsă, în principiu, dacă persoana este într-o stare de sănătate în ordine, este dusă mai întâi în arestul Poliţiei, după care este transferată la penitenciar. Dacă Adrian Năstase va fi dus direct la un spital-penitenciar, acesta face parte din sistemul penitenciar românesc, deci este exact acelaşi lucru ca o închisoare. De fapt, oricum, într-un spital-penitenciar se stă pe o durată limitată de timp, atât cât impune rezolvarea stării de sănătate".
În ceea ce privește declarația de duminică de la Antena 3 a secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, potrivit căreia partidul nu se disociază de Adrian Năstase, că "era" acestuia nu s-a încheiat, Renate Weber consideră că social-democrații sunt încă în "faza reacţiilor emoţionale": "Eu constat că suntem în faza unor reacţii emoţionale mai puternice sau mai puţin puternice, reacţii emoţionale care se prelungesc, pentru că toată această stare de incertitudini sau de cuvinte grele într-un sens sau în altul se prelungeşte şi ea. Îmi este foarte greu să calific altfel reacţia domnului Dragnea. Pot să înţeleg că nu vrei să te disociezi din punct de vedere uman. Avem însă de luat în calcul o situaţie: faptul că Adrian Năstase are o poziţie, pe care cred că încă o are într-una din structurile de conducere ale PSD. Or în acest moment, există o decizie definitivă de condamnare şi cred că această nedisociere nu ar trebui să privească poziţia domnului Năstase de conducere. Poţi să nu te disociezi pe plan uman, dar cred că din punctul de vedere al poziţiei pe care domnul Năstase o are, se va impune o demisie de onoare a dumnealui, pentru că probabil că PSD-ul nu va face un gest de înlăturare", a afirmat europarlamentarul PNL.
Surprinsă în mod plăcut de intenția autorităților de a pune în executare ”deîndată” decizia ÎCCJ, Renate Weber a susținut că telefonul ministrului Rus adresat lui Adrian Năstase ar trebui privit cu îngăduimță.
”Evident că nu pot să mă gândesc că în acelaşi timp ministrul dă telefon oricărei persoane care urmează să fie încarcerată, dar în acelaşi timp, vorbim totuşi şi de o persoană care a ocupat o funcţie în stat, nu în sensul de a face o discriminare în sens pozitiv pentru acesta, ci în sensul în care atenţia media era foarte mare, erau deja foarte mulţi reporteri în faţa casei şi atunci, pentru evitarea unor incidente neplăcute, poţi să te gândeşti că un astfel de gest, "vin, te iau şi mergeţi direct la locul de detenţie", parcă l-aş privi cu o oarecare îngăduinţă, pentru că până la urmă, ceea ce era important, era să ajungă la locul de detenţie".
"Eu ştiu că ne-am obişnuit în ultimii ani, parcă vrem să reînviem aşa puţin în România nişte sentimente medievale, când oamenii erau în piaţa publică fie traşi pe roată, fie arşi pe rug, adică noi ne-am obişnuit mult prea mult să vedem persoane luate de mascaţi, cu cătuşe, plimbate prin faţa camerelor de televiziune, ceea ce mie nu mi se pare în ordine. Spun cu tărie: şi o persoană condamnată, indiferent cine, are dreptul la demnitate! Spectacolele acestea mediatice nu cred că sunt potrivite, dimpotrivă. Bănui că în cazul acestui telefon a fost vorba de aşa ceva. Nu este un gest ilegal, nu văd ilegalitatea. Sigur că putem discuta dacă a fost perfect moral. Eu cred că a încercat să-i ofere lui Adrian Năstase o soluţie de a fi dus într-un loc de detenţie, dar cu această grijă pentru demnitatea persoanei condamnate", a conchis Renate Weber.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News