Ce știau bunicii despre fasole, deși nu au avut niciodată nutriționiști

Medicul nutriționist Mihaela Bilic precizează că leguminoasele în general și fasolea boabe în special pot fi o alternativă la carne, însă nu sunt produse similare.

„Fasolea, carnea săracului. Așa spunea biata mamaie și mare dreptate avea! Haideți să vedem împreună care sunt argumentele pentru care fasolea poate fi ridicată la rang de carne... o carne săracă, ce-i drept. Leguminoasele, indiferent că e vorba de fasole boabe, mazăre, linte, năut sau soia, sunt acele vegetale hrănitoare "2 în 1": au proteine precum carnea și amidon precum făinoasele/cerealele.

Boabele uscate de fasole au 17-21% proteine, valoare care scade la doar 7-8% atunci când sunt fierte, pentru că apa diluează concentrația. Pe de altă parte, carnea crudă are 18-22% proteine, care se concentrază și ajung la 27-32 % prin gătit.

La capitolul calitate, proteinele vegetale sunt incomplete, le lipsește unul sau mai mulți aminoacizi esențiali, în timp ce proteinele din carne sunt complete (de calitatea I), cu toți cei 9 AA esențiali prezenți. Pentru a acoperi tot spectrul de aminoacizi, leguminoasele trebuie combinate cu cereal - fie la aceeași masă, fie la mese diferite dar în aceeași zi. Mâncare de fasole sau mazăre cu pâine, pilaf sau paste făinoase cu boabe de fasole/mazăre, fasole cu porumb sau humus/fasole bătută cu pâine sunt exemple de preparate corect asociate și perfect echilibrate.

Leguminoasele sunt bogate în vitamine din grupul B și minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu), însă aceste oligoelemente sunt blocate ca absorție și utilizare de prezența oxalaților și fitaților. Carnea, în comparație, este sursa de vitamine și minerale e cu cea mai înaltă biodisponibilitate.

Da, leguminoasele în general și fasolea boabe în special pot fi o alternativă la carne, însă nu sunt, în niciun caz, produse similare. Și asta nu o spun eu, o știau bunicii noștri de generații întregi, chiar dacă nu au avut nutriționiști. Asta nu înseamnă că în perioadele de post religios sau doar pentru a diversifica sursa de proteine din dietă, nu putem înlocui carnea cu boabe de orice fel - e chiar sănătos să o facem", a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe Instagram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel