Kremlinul neagă totul: filmările cu cadavrele întinse pe străzile din Bucha, gropile comune și mărturiile groaznice ale martorilor, iar televiziunea de stat papagalicește narațiunea.
De când din așezările din jurul Kievului au apărut dovezi ale aparentelor atrocități rusești, editorii de programe au făcut eforturi extraordinare pentru a discredita rapoartele ca fiind o fabricație, o minciună inventată de Ucraina și Occident, potrivit BBC.
Să pornești televiziunea rusă înseamnă, de câteva săptămâni, să pășești într-un univers paralel ciudat în care prezentatori străluciți și experți bine îmbrăcați relatează o „operațiune militară specială” de succes în Ucraina. Nu există război, ci doar eroici soldați ruși care apără patria-mamă, în timp ce au grijă să evite țintirea civililor.
Imaginile oribile de la Bucha au fost difuzate, dar telespectatorilor li se spune că scenele groaznice au fost puse în scenă de oficiali ucraineni, cu ajutorul Occidentului.
"Acest lucru a fost făcut de profesioniști, probabil britanici. Sunt cei mai buni în zona operațiunilor de informare", a spus comentatorul Gevorg Mirzarian. „[Ei știu cum] să plaseze corpurile corect, să facă totul corect, să creeze o imagine frumoasă pentru conștiința occidentală necrofilă.”
Prezentatoarea emisiunii Olesia Loseva a sugerat chiar că orașul Bucha a fost ales în mod deliberat, deoarece președintele Joe Biden a folosit recent cuvântul măcelar (n.r. în engleză- „butcher”) pentru a-l descrie pe Vladimir Putin, așa că „pentru americani acest cuvânt ar trebui să fie clar”.
This ridiculous conspiracy theory has now been picked up by Russian TV
— Francis Scarr (@francska1) April 4, 2022
Talk show host Olesya Loseva suggests that Bucha was chosen for the West's "egregious accusation against Russia" because Biden recently called Putin a "butcher", so the word "should be clear to Americans" https://t.co/PZwUmHtKXK pic.twitter.com/uQcsupiHlC
Este o tactică clasică a Kremlinului în fața unor astfel de acuzații - negare, respinge ca fals și, dacă este posibil, datul vinei pe altcineva.
Unele instituții, inclusiv tabloidul pro-Kremlin, Komsomolskaia Pravda, au publicat rapoarte care acuză trupele sau militanții ucraineni că se află în spatele uciderii civililor în Bucha.
Ziarul a mai susținut că „propagandiștii de la Kiev” erau controlați de „curatori occidentali”. Marea Britanie se ocupa de știrile false despre soldații ruși care violau femei ucrainene, iar BBC, Guardian și Independent au contribuit la promovarea acestora, susține acesta.
Această abordare a fost preluată și de fostul președinte Dmitri Medvedev, care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. El a mers atât de departe încât a acuzat forțele armate ale Ucrainei că și-au ucis propriii civili „pentru a dezumaniza Rusia și a o denigrara maxim”.
Vladimir Putin și oficialii săi au încercat în mod constant să-l înfățișeze pe vecinul Rusiei drept agresor, iar pe Occident ca pe o amenințare la adresa securității Rusiei. Aceștia au acuzat Ucraina, ajutată de Occident, că încearcă să achiziționeze arme nucleare și să dezvolte arme biologice pentru a fi folosite împotriva Rusiei.
Una dintre justificările preferate ale invaziei lui Vladimir Putin este că Ucraina trebuie „de-nazificată”. Este o narațiune repetată în mod obișnuit, care exploatează memoria lungă și dureroasă a Rusiei despre cel de-al Doilea Război Mondial.
Afirmațiile nazismului sunt complet lipsite de temei, dar Ministerul de Externe a acuzat recent guvernul de la Kiev că este pătruns de ideologia nazistă și că a comis „crime oribile”.
Mulți ucraineni, inclusiv președintele Volodymyr Zelenski, au fost îngroziți de un articol de opinie publicat de agenția de presă de stat rusă Ria, despre care spun că justifică genocidul în Ucraina.
Articolul lui Timofei Sergeitsev susținea că un număr semnificativ de ucraineni erau „naziști pasivi” care sprijineau și răsfățau „autoritățile naziste”. „De-nazificarea va implica inevitabil și o de-ucrainizare”, a adăugat el.
Pentru presa rusă, atrocitatea de la Bucha este doar un nou exemplu de agresiune ucraineană - un „război informațional”.
Este greu de spus câți ruși cred tot ce li se spune. Dar nu mai există nicio instituție mass-media rusă independentă semnificativă, iar accesul la rețelele sociale este sever restricționat.
Sondajele de opinie, chiar și cele independente, sunt o sursă dificilă în Rusia, deoarece oamenii se tem să-și exprime sentimentul anti-Kremlin. Ca atare, ei sugerează niveluri ridicate de sprijin pentru Vladimir Putin și „operațiunea sa militară specială”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu