În structura celulară, există momente în care un anumit număr de celule încetează să îndeplinească funcția pentru care au fost create, dar, în loc să moară, rămân în corp, unde produc inflamație.
Adesea auzim vorbindu-se despre mutațiile care pot apărea în celule și care, în multe cazuri, sunt responsabile de tumori. În acest caz, vom vorbi despre așa-numitele celule zombi, care sunt deteriorate, dar care, în loc să moară, rămân în organism și contagiază alte celule.
Atunci când o celulă este deteriorată, aceasta are trei opțiuni: să se refacă, să moară sau să rămână ca un zombi, care suferă daune ireparabile, dar care nu moare complet. Noua funcție pe care o vor îndeplini aceste celule este să creeze semnale de alertă care atrag atenția macrofagelor (celulelor) din sistemul imunitar. Împreună, vor iniția procesul de inflamare.
Deși poate părea curios, prima misiune a acestor celule este să alerteze macrofagele și să îndepărteze celulele deteriorate pentru a dezvolta un răspuns antiinflamator, ceea ce va ajuta la regenerarea țesuturilor. Din această cauză, experții spun că celulele zombi (cunoscute și sub denumirea de celule senescente) sunt esențiale pentru ca țesuturile deteriorate să învețe să se apere atunci când apar condiții nefavorabile.
Veștile proaste sunt că, pe măsură ce trece timpul, apare o a doua fază în care aceste celule își schimbă „tabăra” și devin dăunătoare pentru sănătate. Acest lucru se întâmplă pentru că, din cauza incapacității sistemului imunitar de a face față tuturor celulelor zombi din organism, „cele în plus” se depun în țesuturi, provocând temuta inflamație cronică. Se produce un efect de contagiune: celulele zombi „conving” celulele normale să se alăture „echipei” lor.
Așadar, acest proces inflamator crește pe măsură ce îmbătrânim și are mult de-a face cu îmbătrânirea. Pe măsură ce aceste celule senescente se acumulează în țesuturi, acestea provoacă și oprirea funcționării corecte a acestora. Odată ce inflamația le cuprinde, procesul natural de regenerare întâmpină dificultăți serioase în a prospera… până când se dezvoltă fibroză.
Există o serie de cercetări științifice care indică posibilitatea creării de medicamente capabile să inducă moartea acestor celule zombi, pentru a preveni ca ele să vagabondeze prin organism și să se depună în țesuturi.
Desigur, odată cu eliminarea celulelor senescente, dispare și funcția lor naturală și primitivă, care constă în regenerare. De aceea, mai este nevoie de perfecționarea acestui tip de medicamente, pentru a le face capabile să omoare celulele, dar fără a limita capacitatea de regenerare.
În timp ce tratamentul eficient progresează, întotdeauna va fi mai bine să prevenim: dacă diminuăm daunele celulare, vor apărea mai puține celule zombi, iar țesuturile vor rămâne sănătoase pentru mai mult timp.
Printre măsurile care trebuie adoptate pentru a preveni proliferarea lor, experții insistă asupra necesității de a folosi cremă de protecție solară în fiecare zi, indiferent dacă este soare sau nu, pentru a opri celulele senescente și, de asemenea, pentru a preveni mutațiile acestora în celule cancerigene. O altă măsură importantă este măsurarea frecventă a tensiunii arteriale, deoarece hipertensiunea dăunează celulelor din vasele de sânge.
În final, trebuie să evităm fumatul pentru a nu oxida celulele; să urmăm o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume care ne protejează, și să practicăm regulat sport, pentru a spori apărarea antioxidantă, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu