Ruxandra Drobescu, medic endocrinolog, a explicat ce sunt nodulii tiroidieni și diferențele care apar atunci când vine vorba despre chisturi și ganglioni.
"Nodulii tiroidieni sunt niște formațiuni (ghemuri de celule, să zicem) care apar în structura glandei tiroide din diverse motive. Apar frecvent în zone geografice cu deficit de iod, cum sunt mai ales zonele de deal și de munte de la noi din țară. Este un aspect foarte important, pentru că iodul este esențial pentru buna dezvoltare și funcționare a tiroidei noastre!
Nodulii tiroidieni sunt foarte frecvenți, mai ales cu avansarea în vârstă – statisticile americanilor spun că aproximativ 65% dintre persoane au noduli tiroidieni. Majoritatea sunt benigni, adică nu sunt cancer!
Nodulii tiroidieni maligni, care sunt cancer, sunt mult mai rari, dar este foarte important să-i depistăm la timp și să-i tratăm. Tratamentul presupune operația de scoatere a glandei tiroide și, uneori, administrare de radioiod.
“Gușa” înseamnă, din punct de vedere medical, mărirea în dimensiuni a glandei tiroide, care poate fi difuză sau prin prezența nodulilor tiroidieni. “Gușă polinodulară” arată că tiroida este mărită și prezintă mai mulți noduli.
Aspect ecografic “nodularizat” înseamnă că tiroida este neomogenă și încep să se formeze noduli – de multe ori descriem așa o tiroidită cronică autoimună. Adică arată cam ca o pernă cu puf după ce a fost spălată, așa, cu ghemotoace.
Micronodulii sunt nodulii mai mici de 1 cm, care de multe ori nu pun probleme deosebite, așa că tindem să nu le dăm prea mare importanță! Macronodulii au peste 1 cm, uneori sunt chiar foarte voluminoși, și pot pune probleme prin dimensiune sau dacă ascund un cancer tiroidian", a explicat dr. Ruxandra Drobescu.
"Chisturile sunt niște “punguțe” cu lichid care pot apărea și ele în tiroidă și pot avea dimensiuni variabile, de la 2-3 milimetri la câțiva centimetri. Chisturile înseamnă doar acumulare de lichid, în timp ce nodulii conțin și zone solide (dar pot avea și ei arii chistice).
Chisturile și nodulii arată diferit ecografic și este important de făcut distincția – chisturile sunt întotdeauna benigne în timp ce nodulii pot ascunde un cancer tiroidian, așa că de multe ori în cazul nodulilor este nevoie de investigații suplimentare.
Ganglionii limfatici sunt stații de apărare ale organismului și sunt implicate în combaterea infecțiilor. Toată lumea are ganglioni, care se inflamează în caz de infecții. În plus, la o persoană cu noduli tiroidieni este important de văzut dacă există în zona gâtului ganglioni măriți în dimensiuni, pentru că asta ar putea să indice un cancer tiroidian care s-a raspândit câtre ganglioni.
Acești ganglioni pot fi identificați prin palparea gâtului și trebuie văzuți ecografic (arată suspect)", a mai explicat medicul endocrinolog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu