Ce sunt dunguliţele albe care "plutesc" în fața ochilor, pe retină

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Aproximativ 76% dintre oamenii care nu au probleme de vedere sunt capabil să vadă micile dungi albe care apar pe retină, numite „plutitori”. Iat[ ce sunt acestea și de ce apar!

Acestea apar ca niște structuri în mișcare, ca niște viermi mici, care uneori apar în câmpul tău vizual dacă te uiți la ceva luminos și uniform, cum ar fi cerul, zăpada sau un ecran alb. Numele lor științific este Muscae volitantes, sau „muște zburătoare”, cu toate că nu sunt insecte, scrie webmd.com. Oamenii de ştiinţă spun că ar putea fi bucăți de țesut, globule roșii sau aglomerări de proteine care plutesc în umoarea vitroasă. Aceasta este substanța asemănătoare unui gel care se află între cristalin și retină care și care ajută la menținerea ochiului în formă.

Lumina pătrunde în ochi prin cristalin care la rândul său activează anumite celule aflate pe retina ochiului. Pe măsură ce însă acești „plutitori” se mișcă în jurul vitrosului, ei reușesc să formeze anumite umbre pe retină, ceea ce dă naștere imaginilor ciudate pe care cei mai mulți dintre noi le experimentăm în anumite momente.

Ele pot deveni deosebit de vizibile atunci când privești o suprafață goală sau un spațiu monocromatic deschis, cum ar fi cerul albastru. Fiecare „plutitor” poate fi măsurat prin dimensiunea, forma, consistența, indicele de refracție și motilitatea sa. Vitrosul începe de obicei să devină transparent, dar imperfecțiunile se pot dezvolta treptat pe măsură ce îmbătrânim. Tipul obișnuit de „plutitor”, prezent în ochii majorității oamenilor, se datorează acestor modificări degenerative ale vitrosului.

Joc de umbre

Percepția „plutitorilor”, care poate fi enervantă sau problematică pentru unii oameni, este cunoscută sub numele de miodesopsie, sau, mai rar, ca miodeopsie sau miodeopsi. Nu este tratată des, cu excepția cazurilor severe, în care vitrectomia (chirurgia), vitreoliza cu laser și medicamentele pot fi eficiente. „Plutitoarele” sunt vizibile fie din cauza imperfecțiunilor umbrelor aruncate pe retină, fie din cauza refracției luminii care trece prin ele și pot apărea singure sau împreună cu mai multe altele ca un conglomerat în câmpul vizual al cuiva.

Acestea pot apărea ca pete, fire sau fragmente de „pânză de păianjen”, care plutesc încet în fața ochilor observatorului și se mișcă în special în direcția în care ochii se mișcă. Deoarece aceste obiecte există în interiorul ochiului însuși, ele nu sunt iluzii optice, ci sunt fenomene entoptice (cauzate de ochiul însuși). Ele nu trebuie confundate cu zăpada vizuală, care este similară cu statica de pe un ecran de televizor, deși aceste două condiții pot coexista ca parte a unui număr de tulburări vizuale care includ explozii de stele, urme și imagini ulterioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel